Spaarders Cyprus moeten waarschijnlijk toch meebetalen
Spaarders boven de 100.000 euro moeten waarschijnlijk gaan meebloeden om Cyprus van een faillissement te redden. Dat wordt de inzet van het Cypriotisch parlement.
Daarmee lijkt de regering terug te gaan naar het oorspronkelijke plan. Cypriotische parlementsleden hebben vrijdag ingestemd met de invoering van kapitaalbeperkingen om te voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen.
Uitgifte noodleningen
Door de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal 'solidariteitsfonds' dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen.
Heffing op spaartegoeden
Er wordt nog onderhandeld over een heffing op spaartegoeden van Cypriotische banken. De Cypriotische overheid liet vrijdag weten dat president Nicos Anastasiades en andere Cypriotische politieke leiders zaterdag naar Brussel gaan. De ministers van Financiën van de eurozone komen naar verluidt zondag bijeen om over de crisis in Cyprus te praten.
Verslaggever Anke Truijen ( AnkeTruijen ) heeft in Nicosia opgevangen dat de trojka wilde dat zowel de Bank of Cyprus als Laiki geherstructureerd zou worden. Om de Bank of Cyprus, de grootste bank van het noodlijdende land, te redden ligt er nu een voorstel voor een spaardersheffing van 25 procent, aldus een Cypriotisch parlementslid. Zaterdag stemmen de parlementariërs waarschijnlijk over die spaardersheffing.
Afsplitsing Laiki
Eerder op de dag vertelde Truijen: "Een wet gaat over de afsplitsing van Laiki, de tweede grootste bank van Cyprus. Daar is het geld aan het opdrogen, wat betekent dat die bank in tweëen wordt gesplitst in een goed en een slecht deel. In het slechte deel komen slechte leningen en overzekerde spaarders. Die zijn hun geld kwijt."
In het goede deel komen de spaarcenten van de spaarders onder de 100 duizend euro, zodat zij niet hoeven mee te bloeden, vervolgt Truijen. "Er ligt ook een wet die ervoor zorgt dat er dinsdag geen grote bankrun kan onstaan als die weer opengaan. Dat houdt in dat er limieten komen op de opname van geld en daarmee moet worden voorkomen dat de Cyprioten straks naar de bank rennen."
Pensioenen nationaliseren
Tot slot ligt nog altijd de wet van het nationaal solidariteitsfonds op tafel. Daarover is vandaag weinig naar buiten gekomen. "De trojka zou er niet mee instemmen, omdat het nationaliseren van pensioenen toch geen houdbare oplossing is voor de schuld van Cyprus. Misschien dat er wel wordt ingestemd, maar het is de vraag of dat fonds ooit wordt gevuld."
Kunnen ze met deze wetten aan het bedrag van 5,8 miljard komen als dit doorgaat? "Dat is nog steeds de vraag", antwoordt onze verslaggever. "Die details hebben we nog niet officieel, maar als je de afsplitsing van Laiki bekijkt, zouden ze daar 2,3 miljard op kunnen besparen. Dat betekent dat de regering nog 3,5 miljard bij elkaar moet sprokkelen. De twee scenario's die er nu liggen bevatten de heffing op spaarders boven de 100 duizend euro. Dat kan alleen voor de spaarders bij de Bank of Cyprus zijn, de allergrootste bank. Daar zitten veel buitenlandse spaarders, met name Russen. Die zouden voor 15 tot 20 procent een heffing kunnen krijgen op hun spaartegoeden."
Spaarheffing op 100 duizend+
Het tweede scenario is dat alle banken in Cyprus een spaarheffing moeten doorvoeren op spaarders met meer dan 100 duizend euro. "Dan zal het percentage uitkomen op iets minder dan 10 procent. Het is nog niet officieel, maar dit zijn de scenario's die rondzingen."
De kredietwaardigheid van de Cypriotische banken is intussen met één stap verlaagd. Ratingbureau Moody's vreest voor flinke verliezen voor de rekeninghouders en vanwege de onrust over de reddingsplannen.
De Europese Unie stelt de topontmoeting met Japan volgende week uit vanwege de situatie in Cyprus. Dit hebben de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en EU-president Herman van Rompuy vrijdag bekendgemaakt.
Cypriotische fotografen zijn stiekem bail out wetsvoorstellen aan t fotograferen. #BNR #Cyprus
— Anke Truijen (@AnkeTruijen) March 22, 2013