Beurs11 dec '13 12:11

Beurzen bewegen amper

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen kwamen voor het middaguur nauwelijks van hun plaats. De stemming bleef terughoudend in afwachting van meer duidelijkheid over de afbouwplannen van het steunbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

"Het ziet ernaar uit dat we voorlopig even blijven aanmodderen. Iedereen wacht op de vergadering van de Fed van volgende week", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. "Tot die tijd komen er weinig richtinggevende macro-economische cijfers naar buiten. Alleen de Amerikaanse winkelverkopen, die donderdag bekend worden gemaakt, zouden nog voor enige beweging kunnen zorgen. Voor de rest lijken we een decemberrally wel op ons buik te kunnen schrijven."

AEX 0,1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 386,06 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 602,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent. De CAC40-index in Parijs deed het wat beter met een plus van 0,6 procent.

De markt verwerkte het nieuws dat onderhandelaars in het Amerikaanse Congres een 2-jarige overeenkomst hebben bereikt over de federale begroting van de VS. Hierdoor lijkt een nieuwe shutdown, een tijdelijke stopzetting van federale overheidstaken, voorkomen. De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten er nog wel mee instemmen.

Grootste daler in de AEX was postbezorger PostNL met een verlies van 0,9 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM stond bovenaan met een winst van 1,9 procent. In de MidKap was toeleverancier aan de chipindustrie ASMI hekkensluiter met een min van bijna 1 procent. Koploper was textielbedrijf TenCate met een plus van 1,6 procent.

Zara
In Madrid won Inditex 0,7 procent. Het Spaanse moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar een lichte hogere winst behaald. De nettowinst klom met 1 procent tot 1,67 miljard euro, wat vrijwel overeenkomt met de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet ging met 5 procent omhoog naar 11,9 miljard euro.

Royal Bank of Scotland (RBS) verloor in Londen 1,8 procent na de aankondiging dat financieel bestuurder Nathan Bostock vertrekt bij de Britse bank. Bostock werd in mei benoemd als financieel directeur van RBS. Hij gaat terug naar het Britse onderdeel van de Spaanse bank Santander, waar hij eerder werkte.

Euro noteerde 1,3764 dollar
De euro stond op 1,3764 dollar en was nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 98,54 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 109,28 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen