Beurs25 apr '13 09:03

Verkopen Unilever in Europa onder druk

Auteur: Anne-Greet Haars

Unilever heeft in het eerste kwartaal de afzet in Europa met ruim 3 procent zien afnemen. "Een omzetdaling van 3 procent is serieus veel voor een voedingsbedrijf", vertelt Corné van Zeijl, fondsmanager bij SNS.

"Europa is vrij dramatisch, maar dat hadden we wel verwacht. We weten dat het in Europa moeilijk gaat", legt Van Zeijl uit. 

Financieel topman Jean-Marc Huët liet aan het ANP weten de komende tijd nog steeds geen verbetering te verwachten in Europa. Vooral Zuid-Europa verkeert in een crisisachtige situatie die de afgelopen maanden nog is verslechterd, aldus Huët.

Cijfers
Unilever heeft in het eerste kwartaal stevige groeicijfers neergezet, die wel iets lager lagen dan in het vorige kwartaal. De omzet nam met 0,2 procent toe tot 12,2 miljard euro. De onderliggende omzetgroei, exclusief de effecten van overnames en andere variabele kosten, kwam uit op 4,9 procent. In de opkomende markten lag de onderliggende omzetgroei boven de 10 procent.

Zwak
Van Zeijl vindt de cijfers wat zwak. "5 procent omzetgroei is nog steeds mooi, maar het zit zeker aan de onderkant van de verwachtingen. Maar ze verhogen het dividend met 10,7 procent en dat is een prachtige stijging. Dat geeft aan de andere kant vertrouwen."

Opkomende markten
Huët benadrukte dat Unilever daarom blij is met zijn goede positionering in opkomende markten. Zelfs als in sommige landen de economische groei wat afzwakt, kan het concern dit nog opvangen door zijn stevige positie in andere landen.

Maar ook de groei in opkomende markten zwakt licht af. Zat bijvoorbeeld de onderliggende groei in Azië, Afrika en Rusland vorig kwartaal nog op zo'n 11 procent, nu is dat cijfer gedaald naar 9,2 procent. In Latijns-Amerika zette Unilever de afgelopen maanden overigens wel een onderliggende omzetgroei van boven de 12 procent neer.

"Voor het eerst heeft Zuid-Amerika een grotere omzet dan Noord-Amerika. Ook daar zie je shift naar opkomende markten", zegt Van Zeijl.

Slechte weer
BNR's economieredacteur Pieter van der Werff vertelt ook dat je ziet dat Unilever last heeft van het slechte weer. "Ze zijn groot in het ijs, dus dat merken ze in ijsverkopen. Het zit wat aan de onderkant van de verwachtingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen