Beurs28 mei '13 13:43Aangepast op 29 mei '13 03:07

Dijsselbloem: economische problemen groter

Auteur: BNR Webredactie

Speculaties over extra bezuinigingen vormen geen bedreiging voor het sociaal akkoord. Dat zegt premier Mark Rutte dinsdagavond op BNR.

Rutte denkt de onrust bij de vakbonden weg te kunnen nemen. Vakbonden CNV en De Unie vinden dat de uitspraken van minister Dijsselbloem van Financiën over nieuwe bezuinigingen in strijd zijn met het sociaal akkoord, waarin juist was afgesproken dat de bezuinigingen tot augustus van tafel waren. Maar volgens premier Rutte heeft Dijsselbloem niets verkeerds gezegd.

Sociaal akkoord
Eventuele extra miljardenbezuinigingen kunnen een bom zijn onder het sociaal akkoord, zei eerder vandaag CNV-voorzitter Jaap Smit in BNR Petra Grijzen. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum spreekt van 'slecht verwachtingsmanagement' en heeft een debat aangevraagd.

De kans dat het kabinet in augustus alsnog moet besluiten over nieuwe miljardenbezuinigingen neemt toe, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder op de dag bij RTLZ. Maar volgens Smit leggen aanvullende bezuinigingen een enorme hypotheek op het pas afgesloten sociaal akkoord. "Ik sluit geen akkoord voor vier maanden."

"Ik heb het zelf de hele tijd over begrotingsfetisjisme", zegt Smit. "Ik wil geen bezuinigingen die de inhoud van het akkoord aantasten, anders ligt het akkoord op zijn gat. De patiënt is niet doodziek, hij heeft lichte verhoging. Ik zou zeggen: laat het nou even. We hebben een akkoord gesloten en daar moeten we zuinig op zijn."

Debat aangevraagd
Het CDA heeft een debat aangevraagd om van de minister te horen of het kabinet nou wel of niet wil bezuinigen in 2014. "Het kabinet heeft door dit inadequate verwachtingsmanagement het sociaal akkoord in gevaar gebracht", zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. "Men geeft voortdurend tegenstrijdige signalen af in de richting van sociale partners en Tweede Kamer. Mijn probleem is dat men daar in de richting van de samenleving en de sociale partners geen eerlijk verhaal over heeft gehouden, met als gevolg dat er gegoocheld wordt met vertrouwen."

"Je sluit akkoorden om het vertrouwen te winnen van de samenleving, om ze vervolgens weer in de waagschaal te stellen omdat er aanvullende bezuinigingen overheen moeten komen waar iedereen ook erg ongelukkig van wordt. Er is voor het CDA onderhandelingsruimte, maar het begint met een eerlijk verhaal over wat nou de inzet wordt en wat de maatregelen zijn." 

Geen verrassing
De meeste fracties vinden het geen verrassing dat extra bezuinigingen nodig zijn, zegt parlementair verslaggever Hans Verbeek. "Inmiddels ziet iedereen dat de economie tegen blijft vallen, dus dat de bezuinigingen eerder zullen oplopen dan afnemen." Die constatering wordt ondersteund door de reactie van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold "Met D66 valt altijd te praten, maar bezuinigingen op onderwijs zijn wat mij betreft niet aan de orde", zegt van D66.

"Je hoeft geen whizzkid te zijn om te zien dat het met het herstel niet opschiet. Wat de aanpassingen van de maatregelen zijn zullen we in augustus weten. Dat die discussie er komt is logisch. De motie-Pechtold heeft de Kamer opgedragen daar voor de zomer al een brief over te sturen. Dat wordt een gezamenlijke aanpak."  Het blijft volgens een woordvoerder van Samsom wel degelijk de bedoeling om vast te houden aan de 3 procentsnorm voor de begroting.

Aanvullende maatregelen
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maakt zich minder zorgen over de mogelijke gevolgen voor het sociaal akkoord. "Iedereen ziet aankomen dat het meer zal worden dan de 4,3 miljard die eerder werd aangekondigd. Dijsselbloem heeft altijd gezegd dat in augustus meer naar buiten zou komen over aanvullende maatregelen, en dat er mogelijk extra bezuinigingen moeten komen is voor velen niet echt een verrassing."

"In het sociaal akkoord staat hoe we de arbeidsmarkt gaan hervormen en hoe we de werkloosheid gaan bestrijden. Dijsselbloem en ik kijken met zorg naar de werkloosheidscijfers. We werken er met man en macht aan om dat omlaag te krijgen. De regering regeert en dat staat in die zin los van het sociaal akkoord."

Overheidsfinanciën
Het kabinet had in maart al een pakket van 4,3 miljard aan bezuinigingen klaar liggen, maar dat is bij het sociaal akkoord voorlopig van tafel gehaald. In de zomer wordt opnieuw gekeken hoe de overheidsfinanciën er voor staan. "Maar je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie de problemen eerder groter zijn geworden dan kleiner", vertelde Dijsselbloem bij RTLZ.

De bezuinigingen werden bij het sociaal akkoord van tafel gehaald in de hoop dat de consumentenbestedingen zouden aantrekken en de economie zou herstellen. Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders op minder te 'somberen' en waar mogelijk minder terughoudend te zijn met grote aankopen.

Tot nog toe blijkt echter weinig van economisch herstel. Het kabinet heeft zich voorgenomen om als de economie onvoldoende herstelt en het begrotingstekort niet onder de 3 procent komt, dan extra maatregelen te nemen in de vorm van miljardenbezuinigingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen