Beurs17 okt '12 13:22

Vestigingsklimaat Nederland bij wereldtop

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Nederlands vestigingsklimaat is volgens buitenlandse ondernemers één van de aantrekkelijkste ter wereld, blijkt uit onderzoek van accountantskantoor Grant Thornton.

Alleen Finland, Zweden en Ierland doen het beter. "Als Nederland mogen we erg blij zijn met deze plaats. We worden bij buitenlandse ondernemers dus nog steeds gezien als een interessant land om je bedrijf te vestigen. Maar ik denk dat het belangrijk is om er alles aan te doen om de positie te behouden of in de top 3 te komen", Cor Overduin partner bij Grant Thornton.

Juridische regels
En als Nederland wil doordringen tot de top drie, moet er vooral het een ander gebeuren op juridisch gebied, zegt Overduin, "Ik denk dat name aan ons arbeidsrecht dat te star is. Dat kan afschrikwekkend zijn voor een buitenlandse bedrijf. Ook het handelsrecht mag eenvoudiger worden om makkelijk te kunnen vestigen."

En verder zijn er op het gebied van wetenschap en technologie nog flinke stappen te maken, zegt Overduin.

Vertrek
Vorige week kwam KPMG nog met een rapport waaruit blijkt dat de helft van de grote bedrijven nadenkt over een vertrek, omdat ze zich zorgen maken over het vestigingsklimaat. "Nederland zal bij de les moeten blijven, want andere landen staan niet stil", vertelt Overduin.

Economische groei
In het onderzoek zijn vijf factoren onderzocht. Bij de factor 'economisch groei' staat Nederlande op 40ste plek. Vooral de Aziatische landen en Zuid-Amerikaanse landen staan boven ons land. "Ik denk dat je daar de rekening van de crisis krijgt gepresenteerd. Bij de landen als Argentinie, Brazilie en Uruguay zie je dat er veel meer groeipotentie is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen