Beurs11 mrt '13 08:16

Ondernemersvertrouwen daalt tot onder vriespunt

Auteur: Thijs Baas

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. De zogenaamde verwachtingsindex stond al in de min, maar is deze maand verder weggezakt.

In februari stond de index nog op -45, nu is die gedaald naar -65, blijkt uit het zevende Ondernemerspeil dat TNS Nipo en FD maandelijks naar buiten brengen. Het oordeel van 82 procent van de ondervraagden is nu negatief, het laagste niveau sinds de eerste peiling van afgelopen augustus.

Hand op de knip
"Vooral het sentiment is heel slecht", zegt onderzoeker Martijn de Groote van TNS Nipo tegen BNR's Humberto Tan. "Dat zit hem in signalen vanuit de economie; de hand gaat op de knip, de consument gaat minder uitgeven en dat ziet een ondernemer. Daarnaast was er de afgelopen maand heel veel negatief nieuws over het begrotingstekort en de maatregelen die de regering neemt. Dat gaat ook weer zorgen voor minder uitgaven."

Een serieus kritiekpunt vanuit de ondernemers is volgens De Groote dat het kabinet niets doet om de economie op gang te helpen. "Het is een signaal dat laat zien dat ondernemers er gewoon heel somber in staan. Het consumentenvertrouwen is echt een beetje de motor van de economie, maar het feit dat ondernemers ook heel somber zijn zal ertoe leiden dat ze zelf ook niet snel zullen investeren en daarmee stokt de economie wellicht nog verder."

Negatief
"Door berichten over een 'triple dip', snel stijgende werkloosheid en bezuinigingen staan alle indicatoren negatief", zegt De Groote. De forse daling van de stemming toont opnieuw aan hoe kwetsbaar het lichte herstel van het ondernemersvertrouwen in de afgelopen twee maanden was. Kritiek op de regering krijgt de overhand en volgens ondernemers drukt het kabinetsbeleid de economie steeds verder in het slop. "Door de bezuinigingen komen we in een neerwaartse spiraal", was één van de reacties.

Onder meer de politieke verwarring in Italië verergert het pessimisme volgens De Groote. De bouwsector blijft het meest pessimistisch, ondanks de btw-verlaging naar 6 procent. De sector geeft een 4,8 voor de aantrekkelijkheid van ondernemen en dat is nog duidelijk lager dan andere sectoren.

Innovatie is volgens veel bedrijven dé uitweg uit de malaise. Bijna driekwart van de ondernemers probeert de vooruitzichten te verbeteren met nieuwe producten, terwijl 60 procent van de ondernemers van mening is dat de overheid innovaties moet stimuleren met extra subsidies.

Gerelateerde artikelen