Beurs11 feb '13 14:42Aangepast op 11 feb '13 15:16

Topeconomen waarschuwen voor een nieuwe crisis

Auteur: Fleur de Bruijn

Er doemt een nieuwe financieel-economische crisis aan de horizon vanwege een dreigend tekort aan geld voor langetermijninvesteringen.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag op uit de mond van dertig economen en topbankiers die de denktank Group of Thirty vormen. Oud-ECB-president Jean-Claude Trichet is een van de leden van de denktank.

De groep denkt dat er een te grote focus is op de korte termijn, waardoor er te weinig oog is voor de problemen die opdoemen als de crisis definitief voorbij is.

Investeringen
Ze wijzen op cijfers waaruit blijkt dat negen van de grootste economieën in 2010 samen 11,7 biljoen dollar uittrokken voor langetermijninvesteringen zoals infrastructuur, huisvesting, scholing en onderzoek en ontwikkeling. Dit bedrag is volgens de denktank niet voldoende voor groei. Om een kleine groei mogelijk te maken, moet het bedrag volgens berekeningen van de groep in 2020 18,8 biljoen dollar zijn.

Privaat geld
Het is volgens hen onduidelijk waar dat bedrag vandaan moet komen. Van pensioenfondsen, staatsfondsen en verzekeraars verwachten ze weinig, omdat zij hun risico’s moeten beperken en op korte termijn moeten presteren. En ook banken zullen dit kapitaal niet makkelijk verstrekken vanwege strengere regels.

Een van de oplossingen zou zijn om het eenvoudiger te maken privaat (spaar)geld aan te spreken om investeringen te kunnen doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen