Beurs27 apr '11 14:22Aangepast op 27 apr '11 14:37

Volvo produceert minder na ramp Japan

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Volvo, de de op een na grootste vrachtautoproducent ter wereld, warschuwt dat de winst in het tweede kwartaal onder druk staat door de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan vorige maand.

De productie bij het Japanse UD Trucks, een van de merken van Volvo, werd 11 maart stilgelegd. Sinds eind van die maand is deze weer in beperkte mate opgestart.
"Wij hebben een aantal toeleveranciers in Japan die moeite hebben met het opstarten van de productie. Daarom houden wij rekening met aanzienlijke verstoringen bij de productie van UD Trucks in het tweede kwartaal'', zegt Volvo-topman Leif Johansson.
Nettowinst
Volvo, dat zijn trucks ook onder de merknamen Renault, Mack en Eicher verkoopt, zag de nettowinst in het eerste kwartaal meer dan verdubbelen tot 4,1 miljard Zweedse kroon (460 miljoen euro). De omzet ging met ruim een vijfde omhoog tot 72 miljard euro. Volgens Johansson vertonen de ontwikkelde markten herstel, terwijl de verkopen in opkomende landen als China, Brazilië en India scherp omhoog blijven gaan.
Ondanks de problemen in Japan heeft Volvo zijn verkoopdoelstelling voor zowel Europa als Noord-Amerika naar boven bijgesteld voor dit jaar tot tussen de 230.000 en 240.000 vrachtwagens. Eerder ging het bedrijf uit van 220.000 verkopen per regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen