Beurs18 mrt '13 06:54Aangepast op 18 mrt '13 07:09

'Banken op Cyprus dicht uit angst voor bankenrun'

Auteur: Pieter van den Akker

Uit vrees voor een bankenrun overweegt de regering van Cyprus de banken ook op dinsdag en woensdag gesloten te houden. Dat meldt correspondent Leonora Cok op BNR.

Cok vertelt dat maandagochtend vanaf Cyprus, waar het parlement later vandaag moet stemmen over Europese steun. Dat steunpakket ziet er zo uit: 10 miljard euro steun voor Cyprus in ruil voor vergaande hervormingen én een eenmalige heffing op het spaargeld van álle Cyprioten.

Knoop doorhakken
De stemming over deze steunmaatregelen werd een dag uitgesteld vanwege de grote weerstand die het oproept. Financiële experts vinden het een gevaarlijk plan om spaarders op te laten draaien voor de noodhulp. Maar de knoop moet doorgehakt voordat de banken op Cyprus morgen weer open gaan. De banken zijn vandaag nog dicht in verband met Bank Holiday.

"Mensen zijn vooral boos, teleurgesteld, verontwaardigd en eigenlijk enorm verrast met deze actie", zegt Leonora Cok. "Niemand had verwacht dat de eigen spaargelden aangebroken zouden gaan worden, want het is natuurlijk een ongekend precedent."

De speech die de Cypriotische president zondagavond op tv gaf, heeft de gemoederen volgens Cok niet kunnen bedaren. "Hij heeft wel wat verzachtende maatregelen aangekondigd, met name voor de spaarders onder de honderdduizend euro en dan weer met name de spaarders onder de 25 duizend. Wat bijpassende maatregelen zodat er soort van compensatie komt. Maar echt rustig is het niet en de stemming in het parlement is beslist ook heel erg spannend vandaag."

'Banken donderdag open'
Cok gaat verder: "Bovendien werd net gezegd dat de banken morgen open zouden gaan, dat is dus niet zo. Ze gaan ook woensdag niet open. Dat zou op z'n vroegst donderdag worden."

Hoe mensen dan aan geld komen? "Gek genoeg waren de pinautomaten gisteravond - dat heb ik zelf nog even gecontroleerd - niet leeg. Dus ik neem aan dat er misschien nog wel wat in zit. En ik denk dat de mensen de afgelopen dagen voldoende uit de muur getrokken hebben om de komende dagen brood te kunnen kopen."

Euro zakt weg
Als gevolg van het besluit om Cypriotische spaarders deels op te laten draaien voor de noodsteun aan Cyprus, is de euro gedaald tot het laagste niveau van het jaar.

Gerelateerde artikelen