Beurs5 apr '13 17:15Aangepast op 6 apr '13 01:20

Knoop doorgehakt: oeroud touwbedrijf houdt lijntje met verleden

Auteur: Thijs Baas

Het oudste familiebedrijf van Nederland, touwfabriek G. van der Lee, is verkocht. Het bedrijf uit 1545 maakte al een aantal jaren verlies en is nu overgenomen door branchegenoot Hendrik Veder Group.

Met pijn in het hart, zegt Saskia van der Lee, als dertiende generatie betrokken bij het bedrijf. "Wij zijn heel blij met deze deur naar de toekomst, omdat wij goed begrepen hebben dat zij hun expertise op het gebied van touw willen uitbreiden. Hun netwerk is bovendien veel groter dan het onze. De eerste maanden van dit jaar treedt er duidelijk verbetering op. Wat ons de afgelopen drie jaar parten heeft gespeeld is dat mensen minder sloepen kopen."

Dikke trossen
Wat G. van der Lee bijzonder maakt in zijn branche is het slaan van dikke trossen op de lijnbaan. "En dat kunnen machines nog steeds niet, dus dat is wel heel bijzonder. De geschiedenis heeft zeker ook meegespeeld in de beslissing om het bedrijf een toekomst te gunnen en wat ook prettig voor ons is, is dat Hendrik Veder Group er prijs op stelt om onze naam te blijven voeren."

Van der Lee weet dat de naam staat voor kwaliteitstouw, en bovendien is de overnemende partij gevoelig voor de charme van een bedrijf dat al zo veel eeuwen in dezelfde familie geweest is. "De naam staat voor iets. Het geeft vertrouwen in kwaliteit, degelijkheid, het nakomen van beloftes en snel leveren. Dat pakket willen ze ook meenemen."

Vertrouwd
Hendrik Veder was eerder al klant van G. van der Lee, dus de overname voelt vertrouwd. "Dit is een goed huwelijk. Wij trekken onze handen ervan af. Ik denk dat dat ook moet, je moet een knoop doorhakken en zeggen: 'we hebben het verkocht', nou, dan moet je ook wegwezen, denk ik."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen