Beurs2 jan '13 05:06Aangepast op 2 jan '13 07:42

Huis van Afgevaardigden akkoord met begrotingsdeal

Auteur: Thijs Baas

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond (Amerikaanse tijd) ingestemd met de afspraken over de staatsfinanciën.

Maandag bereikten het Witte Huis en de Republikeinen daarover al een akkoord. Eerder stemde  de Senaat al in met de begrotingsdeal. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden, wat zonder de akkoorden wel het geval was geweest.

Dinsdag, op 1 januari, traden er automatische een aantal bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen in werking met een omvang van 600 miljard dollar. Nu het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met maatregelen om deze zogenoemde 'fiscal cliff' ongedaan te maken, zal de schade aan de economie beperkt zijn. De financiële markten en bedrijven lagen dinsdag vanwege de jaarwisseling stil.

Juiste keuze voor het land
President Barack Obama had het Huis al aangespoord om zo snel mogelijk in te stemmen met het akkoord. Hij zei dat dat "de juiste keuze zou zijn voor het land''. Het akkoord is volgens hem noodzakelijk om vooruitgang te boeken bij het terugdringen van de tekorten, maar er moet nog meer gebeuren.

Het huidige compromis zorgt in ieder geval voor twee maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen. De belasting van de hoge inkomens gaat voor het eerst sinds het presidentschap van Bill Clinton weer omhoog, tot 39,6 procent.

Alternatief Republikeinen
Onder de 257 Afgevaardigden die voor het voorstel stemden waren onder meer John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, en de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten, Paul Ryan.

167 mensen stemden tegen, tien onthielden zich van de stemming. Het definitieve besluit om over de begrotingsdeal te gaan stemmen viel pas om 03.30 uur Nederlandse tijd. Even daarvoor waren de Republikeinen nog samengekomen om te kijken of er binnen de partij genoeg draagvlak was voor een alternatief voorstel. Dat bleek echter niet het geval, waardoor er over het plan van president Obama kon worden gestemd.

Bittere strijd
De automatische verplichting van de belastingverhoging terug naar het niveau van voor president Bush is nu van de baan, reageert correspondent Reinout van Wagtendonk. "Maar de fiscal cliff verplichtingen gingen ook om zware bezuinigingen en het grootste deel daarvan is nu alleen maar uitgesteld voor een paar maanden. Dus nee, de bittere politieke strijd is niet afgelopen. We hebben met dit belastingakkoord nu wel een adempauze, maar het gesteggel over de bezuinigingen, het begrotingstekort en het schuldenplafond gaat door."

Drama
Van Wagtendonk concludeert: "Als we hetzelfde scenario volgen als we nu net hebben gehad, dan zitten we straks over twee maanden weer met dit soort drama's op het allerlaatste moment. Alhoewel president Obama in zijn toespraak na de stemming zei dat hij hoopt dat in het nieuwe jaar dit akkoord als een voorbeeld - misschien wel schrikbeeld - kan dienen om te voorkomen dat de volgende fase weer zo dramatisch zal gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen