Beurs2 okt '13 11:56

Beurzen lager in afwachting ECB

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag achteruit.

Beleggers deden het rustig aan na de winsten van een dag eerder en besloten te wachten op de politieke ontwikkelingen in Italië en op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

"De combinatie van een slechte beursdag in Tokio, de politieke crisis in Italië en de aanhoudende begrotingsimpasse in de VS zorgen voor een negatieve stemming op de markten. Toch staat de AEX maar een kleine 3 procent onder de top van 385 punten. Verder wordt vandaag uitgekeken naar het ADP-banenrapport en wacht men af wat ECB-president Draghi gaat zeggen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 375,89 punten. De MidKap bleef onveranderd op 577,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

Hoofdindex
De hoofdindex in Milaan steeg 1,4 procent. De Italiaanse premier Enrico Letta hoopt dat hij woensdagavond nog steeds zijn ruim 5 maanden oude coalitieregering aanvoert, met steun van de centrumrechtse PdL. Letta vroeg woensdag in de Senaat om steun voor zijn regering, die Italië door de zware economische beproevingen moet loodsen.

In Londen verloor Tesco bijna 4 procent. Het Britse detailhandelsconcern zag de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar sterker afnemen dan analisten hadden verwacht.

Daler
De sterkste daler in de AEX was Unilever met een min van 1,7 procent. UBS verlaagde het advies voor het levensmiddelenconcern na de tegenvallende handelsupdate een dag eerder. Maritiem dienstverlener SBM Offshore voerde de AEX aan met een winst van 1,3 procent.

In de MidKap stond diervoerbedrijf Nutreco onderaan met een verlies van 1,5 procent. Uitzender USG People ging aan kop met een plus van 2,7 procent. Volgens analisten van ING kan USG mogelijk profiteren van de lichte verbetering in de omstandigheden op de Nederlandse uitzendmarkt.

Verkopen
Delta Lloyd klom bijna 1 procent. Het financiële concern wil zijn Belgische bankactiviteiten verkopen om zich in het land volledig te kunnen richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

De euro was 1,3535 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,77 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent tot 107,80 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen