Beurs2 okt '13 17:48

Lagere beurskoersen Europa

Auteur: BNR Webredactie

Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdag overwegend verliezen geleden. Beleggers deden een stap terug na de winsten van een dag eerder.

De markt verwerkte daarnaast de laatste politieke ontwikkelingen in Italië en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 376,17 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 578,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Italië
De beurs in Milaan was een positieve uitzondering met een winst van 0,7 procent. De Italiaanse centrumrechtse voorman en senator Silvo Berlusconi heeft uit tactische overwegingen toch besloten premier Enrico Letta in de Senaat te steunen. Sinds het afgelopen weekeinde poogde Berlusconi Letta's nog geen halfjaar oude coalitiekabinet ten val te brengen.

ECB
De ECB hield de rente conform verwachting ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. ECB-president Mario Draghi zei tijdens een persbijeenkomst in Parijs dat de risico's voor de economische groei in de eurozone groot blijven. De ECB gaat er vooralsnog wel vanuit dat het voorzichtige economische herstel doorzet.

AEX
Een sterke daler in de AEX was Unilever met een min van 1,6 procent. UBS verlaagde het advies voor het levensmiddelenconcern na de tegenvallende handelsupdate een dag eerder. Verzekeraar Aegon profiteerde van een positief rapport van Société Générale en noteerde een winst van 1,3 procent ING won 2 procent. Volgens de bank en verzekeraar liggen de voorbereidingen op de beursgang van de verzekeringstak op schema.

KPN daalde 0,6 procent. Aandeelhouders hebben woensdag ingestemd met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica.

MidKap
In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een verlies van 3,2 procent, na een adviesverlaging door SNS. Roestvrijstaalproducent Aperam stond op een plus van 3,4 procent. Delta Lloyd klom 0,7 procent. Het concern wil zijn Belgische bankactiviteiten verkopen om zich in het land volledig te kunnen richten op groei in de markt voor levens- en pensioenverzekeringen.

Tesco
In Londen verloor Tesco 0,3 procent. Het Britse detailhandelsconcern zag de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar sterker afnemen dan analisten hadden verwacht.

Euro
De euro was 1,3592 dollar waard, tegen 1,3540 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 103,66 dollar per vat. Brentolie klom 0,9 procent tot 108,94 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen