Beurs23 okt '13 22:28Aangepast op 24 okt '13 05:55

Lagere koersen op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met verliezen geëindigd, waarmee de winsten van een dag eerder weer werden ingeleverd.

De handel in New York kreeg tegenwind van tegenvallende cijfers en vooruitzichten van onder meer Caterpillar. Boeing wist juist te profiteren van een betere vooruitblik.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag 0,4 procent lager op 15.413,33 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 1746,38 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 3907,07 punten.

De S&P tikte dinsdag nog een nieuwe recordstand aan, dankzij de verwachting dat de Federal Reserve het stimuleringsbeleid voorlopig nog niet zal gaan afbouwen, na de publicatie van een tegenvallend banenrapport.

Winstverwachting
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing verhoogde woensdag zijn winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf is ondanks de onzekerheid over het effect van bezuinigingen op de militaire activiteiten optimistisch over de toekomst. Dat is onder meer te danken aan een orderboek met een recordomvang van 415 miljard dollar. Boeing boekte een winst van 5,3 procent.

Caterpillar liet daarentegen bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten dat zijn winst en omzet dit jaar voor het eerst sinds 2009 zullen dalen. 's Werelds grootste machinebouwer krijgt nog altijd weinig bestellingen binnen van mijnbouwers en zag zich daarom genoodzaakt de verwachtingen voor 2013 opnieuw te temperen. Caterpillar ging 6,1 procent omlaag.

Omzetprognose
Chipbedrijf Broadcom kwam met een tegenvallende omzetprognose voor het vierde kwartaal naar buiten en maakte bekend ruim 1100 banen te schrappen. Broadcom leverde 2,9 procent in. Branchegenoot Altera maakte ook een teleurstellende omzetverwachting bekend en daalde 13,5 procent.

Ook farmaciebedrijf Eli Lilly bracht de resultaten naar buiten en scherpte zijn winstverwachting voor dit jaar aan. Het aandeel Eli Lilly noteerde 0,3 procent in de plus.

Deal
De producent van beeldschermen voor televisies en mobiele apparaten Corning sprong 14,1 procent omhoog, na de bekendmaking van een deal waarbij een onderdeel van het Zuid-Koreaanse Samsung de grootste aandeelhouder van het bedrijf kan worden.

De euro was 1,3779 dollar waard, tegen 1,3777 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 96,96 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper, op 107,51 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen