Beurs11 dec '12 10:25

Werken in het buitenland = aanpassen

Auteur: Marjan van den Berg

Bij ons wordt de werkgelegenheid er niet beter op; verder van huis ziet het er stukken beter uit. Hoe is het om aan de slag te gaan in het buitenland? BNR sprak met Nederlanders in Noorwegen en Turkije.

Uit een rapport van Manpower blijkt dat vooral werkgevers buiten de eurozone nog optimistisch zijn over het genereren van nieuwe banen. Dit is onder meer het geval in Noorwegen en Turkije. Hoe is het om hier aan de slag te gaan?

In Turkije liggen zeker kansen voor Nederlanders, maar niet voor iedereen, zegt software-ondernemer Atilla Aytekin (Triodor). "De economie groeit enorm, van de bouwsector tot de automotive-sector en de technologiesector. Je merkt gewoon dat er heel veel vraag is. Er is een heel grote consumentenmarkt. Turkije heeft de een-na-jongste bevolking ter wereld." Dat betekent dat er ook op vacatures vaak massaal gereageerd wordt door de eigen bevolking, ook door goed opgeleide mensen. De kansen voor Nederlanders liggen vooral in het ondernemerschap en in sterk specialistische beroepen, zegt Aytekin.

Aanpassen
Sander van Zwieten is een bouwondernemer in Noorwegen. Hij heeft gemerkt dat je je als Nederlander moet aanpassen. "Wij hebben hier rond de 2 meter sneeuw. Als je iets bouwt, moet het wel tegen de sneeuw kunnen." Ook aan de taal leren ontkom je niet, zegt Van Zwieten.

Maar hoe is het om als Nederlander zo'n buitenlandse arbeidsmarkt te betreden? Elk land blijkt zijn eigenaardigheden te hebben.

Aytekin: "De regeldruk is hier veel minder dan in Nederland, maar daarentegen is er veel meer een soort guerrilla-achtige manier van zakendoen. Je moet veel meer netwerken. De formaliteiten zijn wat minder, maar aan de andere kant is het zo dat je veel meer op jezelf bent teruggeworpen. Als je een bedrijf wilt opzetten, moet je van goeden huize komen."

Gejaagd
Ook de mentaliteit kan even wennen zijn, ontdekte Van Zwieten. "Nederlanders zijn een heel gejaagd volk. Plannen doet een Noor absoluut niet. Een Noor plant gewoon niks. En daar moet je gewoon aan. Dat valt wel eens tegen natuurlijk als je op een loodgieter zit te wachten. In Nederland zal die komen; hier komt-ie gewoon twee dagen later. In het begin word je daar pissig van, maar aan de andere kant denk je: er is er maar een die zich nijdig maakt; dat ben ik."

Aytekin: "Een Turk lijkt eigenlijk wel een beetje op een Nederlander. Hij heeft een grote handelsgeest, men weet hoe je geld kunt verdienen, maar -aan de andere kant- als iets een dag eerder of een dag later is, maalt men daar iets minder om. En de temperaturen zijn iets beter dan Noorwegen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen