Beurs18 jan '13 10:03Aangepast op 18 jan '13 10:45

Bouwvakker werkt door in de vrieskou

Auteur: BNR Webredactie

Vrieskou of niet, bouwvakkers worden door hun aannemers gewoon aan het werk gezet. Weigeren durven ze niet, uit angst om hun baan kwijt te raken. Dat heeft FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen vrijdag gezegd.

Zij bevestigt daarmee berichtgeving in het AD van vrijdag. "Mensen gaan de steigers op terwijl er ijzel en sneeuw op ligt, levensgevaarlijk. Bouwvakkers hoeven bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden niet door te werken, maar ze doen het wel'', aldus Van Veldhuizen van FNV Bouw. Ze spreekt van een groot probleem, dat op alle bouwplaatsen speelt.

De vakbond gaat momenteel met speciale promotieteams de bouwplaatsen af om het vorstverlet onder de aandacht te brengen en om werkgevers te wijzen op hun verantwoordelijkheid. "Als het nodig is, schakelen we de arbeidsinspectie in'', aldus Van Veldhuizen.

Ongelukken, ziekte
Ook aannemersorganisatie Bouwend Nederland vindt het onverstandig als werkgevers hun bouwvakkers laten doorwerken in gevaarlijke werksituaties. "Er kan van alles gebeuren: ongelukken, ziekte door kou. En als mensen de hele dag in de vrieskou moeten lopen denk je ook meteen aan vingers, neuzen en tenen. Door laten werken kan bovendien resulteren in fouten die niet nodig zijn. Dat komt de kwaliteit van het bouwwerk niet ten goede'', benadrukt een woordvoerder.

Steigers afdekken
Hij heeft echter geen meldingen binnengekregen dat bouwbedrijven zich niet houden aan in de cao's vastgelegde afspraken. "Wat we wel zien is dat veel aannemers steigers afdekken, beschermende kleding uitdelen of hun mensen binnen in de werkplaats laten werken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen