Beurs8 mrt '13 16:24Aangepast op 9 mrt '13 16:37

Werkloosheid VS gedaald naar 7,7 procent

Auteur: Sjors Rodenburg

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari sterker toegenomen dan verwacht. De werkloosheid daalde met 0,2 procentpunt en staat nu op 7,7 procent, de laagste stand sinds december 2008.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekendgemaakt. Er kwamen vorige maand 236.000 nieuwe banen bij. Een flinke meevaller, want economen hadden gemiddeld op 165.000 banen gerekend.

In de bouw steeg het aantal banen met 48.000, de sterkste stijging in bijna 6 jaar. Ook bij detailhandelaren, zorgverleners en professionele dienstverleners steeg de werkgelegenheid stevig. Bij de overheid daalde het aantal banen met 10.000.

Kanttekeningen
Toch zijn er ook kanttekeningen bij de cijfers te plaatsen, vertelt Gerben van der Marel, BNR-beursanalist in New York. “De beroepsbevolking is krimpende. Mensen zijn gedesillusioneerd en willen eigenlijk niet meer op zoek naar een baan. Bijna de helft van de werklozen is langdurig werkloos.”

Wel werd de banengroei over januari flink naar beneden bijgesteld. Er kwamen in die maand 119.000 banen bij, terwijl eerder melding was gemaakt van 157.000 stuks. “Het zegt wel iets over betrouwbaarheid van de cijfers”, zegt Van der Marel. “Het is de zoveelste keer dat ze worden bijgesteld.”

Beurzen
Beurshandelaren verwelkomden de cijfers positief. Zowel de Dow Jones als de Nasdaq lieten bij opening een klein plusje zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen