Beurs27 dec '12 11:59

Het blijft kwakkelen in de uitzendbranche

Auteur: Marjan van den Berg

De krimp in de uitzendsector houdt aan. Vooral in de zorg vallen harde klappen. De uitzendbranche kijkt hoopvol naar de politiek.

Brancheorganisatie ABU meldt donderdag dat de krimp van de uitzendsector zich in november heeft voortgezet. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten nam met 4 procent af ten opzichte van een jaar eerder. De uitzendbedrijven zagen hun omzet in die periode met 3 procent dalen.

Uitschieters
De werkgelegenheid voor uitzendkrachten nam in de administratieve sectoren met 2 procent af. In de industrie en techniek nam het aantal uitzenduren met respectievelijk 5 en 6 procent af. De sterkste daling was te zien in de zorg. Daar was 23 procent minder werk voor tijdelijke krachten dan een jaar eerder.

Jurriën Koops, directeur Sociale zaken van de ABU: "De medische sector springt er nadrukkelijk uit. Die heeft te maken met een combinatie van factoren. Daar is de vraag nagenoeg stil komen te staan, en kampen uitzenders nog steeds met een ongelijk speelveld, doordat ze te maken hebben met een btw-heffing op dienstverlening. Ik zou zeggen: schaf dat af."

Polder
Eind 2011 was er voor het laatst een toename te zien in het aantal uitzenduren en de omzet van uitzenders. "De arbeidmarkt komt langzaam steeds meer tot stilstand. Dat schept een heel grote verantwoordelijkheid voor het kabinet en de polder die volgend voorjaar om tafel gaan met elkaar", aldus Koops. Hij hoopt dat er voor maart een akkoord wordt gesloten waarmee de arbeidsmarkt weer in beweging komt.

In totaal zijn er momenteel 200.000 mensen werkzaam in de uitzendbranche, zo meldt de ABU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen