Beurs6 mrt '13 12:27

Beurzen houden moed erin

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen gingen vanochtend vrolijk door op de weg die ze gisteren al waren ingeslagen. Alleen het vooruitzicht van het rentebesluit van de ECB en een Amerikaans banenrapport op vrijdag maakte de beleggers iéts voorzichtiger.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 347,93 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 540,14 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,2 en 0,4 procent. De DAX in Frankfurt ging 1 procent omhoog.

"Ondanks de crisis zet de opmars door. De laatste bedrijfsresultaten waren niet echt geweldig, maar we varen toch mee met de grote beursgraadmeters. Dat lijkt vreemd, maar er zijn geen goede alternatieven voor aandelen. De rente is laag en de centrale banken blijven geld pompen in de economie. Op Wall Street steeg de Dow-Jonesindex daardoor tot het hoogste niveau ooit'', zegt beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

Henkel
Op de Duitse beurs won Henkel 2,5 procent. De fabrikant van verzorgingsproducten, wasmiddelen en lijm heeft in 2012 een flinke winstgroei gerealiseerd. Het concern onthulde ook ambitieuze doelstellingen.

Vodafone klom in Londen 6,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft het Amerikaanse telecombedrijf Verizon verschillende mogelijkheden onderzocht, waaronder een volledige fusie, met betrekking tot de samenwerking met het Britse telecombedrijf. Vodafone en Verizon zijn samen eigenaar van het winstgevende onderdeel Verizon Wireless.

In de AEX won ING 1,8 procent. De Zuid-Koreaanse levensverzekeraar Tongyang overweegt een bod uit te brengen op de Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten van ING. ING zou deze maand een beslissing willen nemen over de Koreaanse activiteiten.

TomTom
TomTom ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 5 procent. Het navigatiebedrijf gaat verkeersinformatie leveren aan de Duitse automaker Mercedes-Benz.

ASMI steeg 2,7 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten dat de studie naar de onderwaardering van zijn bedrijfsactiviteiten in de afrondende fase is beland. ASMI wil voor de aandeelhoudersvergadering op 16 mei meer duidelijkheid geven over de toekomstplannen van de twee takken van het bedrijf.

De euro was 1,3026 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,59 dollar per vat. Brentolie zakte eveneens 0,3 procent in prijs, tot 111,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen