
CNN meldt donderdag dat de vakbonden de fusie goedgekeurd hebben. De fusie zou American Airlines van een faillissement redden, want moedermaatschappij AMR werkt al sinds november 2011 aan een doorstart.
Volgens luchtvaarteconoom Eric Pels, raakt Air France-KLM door de fusie mogelijk een concurrent kwijt op een aantal routes. Maar een grotere maatschappij zal concurrentie blijven leveren, zegt Pels. "Het enige voordeel wat die maatschappij eruit haalt is dat ze overcapaciteit en kosten terugdringen."
Voor de Nederlandse maatschappijen zal het wellicht slecht nieuws zijn. "Maar aan de andere kant; als één van de maatschappijen failliet gegaan zou zijn, was er ook maar één maatschappij overgebleven", zegt Pels.
Chapter 11
Dat AMR al sinds 2011 rustig aan een doorstart kon sleutelen, is niet heel vreemd, legt Pels uit. "Een hoop Amerikaanse maatschappijen zitten al heel lang in financiële problemen. Op het moment dat ze om kunnen vallen, kunnen ze of failliet gaan of wat ze in Amerika doen; het zogenaamde chapter eleven in gaan. Daardoor zijn ze eigenlijk failliet maar worden ze op papier beschermd tegen allerlei schuldeisers. En dan hebben ze tijd om te reorganiseren en om te onderhandelen met allerlei zakenpartners, leveranciers en potentiële overnamekandidaten.”
Overleven onmogelijk voor kleine maatschappijen
De luchtvaarteconoom ziet wel een trend. Want volgens hem is voor kleine luchtvaartmaatschappijen praktisch onmogelijk om te overleven, met de huidige netwerktypes van de grotere maatschappijen.
"Je hebt wel kleinere maatschappijen, maar die hebben weer andere netwerkentype; de low-cost carriers. Die hebben een heel andere strategie en kunnen wel overleven. Maatschappijen als KLM moesten op een gegeven moment wel opgekocht worden door AirFrance, anders hadden ze het ook niet overleefd. [...] In deze sector geldt; hoe groter, hoe beter", aldus Pels.
Dat Air France-KLM een oogje heeft laten vallen op het Italiaanse Alitalia, verbaast Pels niet. "Je hebt heel dure vliegtuigen en die wil je op zoveel mogelijk markten inzetten en daar zoveel mogelijk passagiers in krijgen. Als er niet voldoende passagiers vanuit Washington, of vanuit Amsterdam in het geval van KLM, in een vliegtuig willen zitten, dan probeer je die ergens anders in Europa vandaan te halen."