Beurs6 jun '13 09:30Aangepast op 6 jun '13 10:42

Storing bij Euronext

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag na een vertraagde opening licht hoger begonnen. De andere Europese aandelenbeurzen lieten eveneens kleine winsten zien. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de ECB.

De Euronext-markten gingen vanwege een technische storing 1 uur later dan gewoonlijk open. Door de storing, waarvan de oorzaak nog onbekend is, konden er tijdens de openingsveiling geen orders worden ingevoerd voor onder meer aandelen en obligaties.

AEX 0,2 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 353,92 punten. De MidKap bleef onveranderd op 533,37 punten. De beurs in Parijs klom 0,3 procent.

De handel op de effectenbeurzen in Frankfurt en Londen ging wel op tijd van start. Zij maken, in tegenstelling tot de beurzen in Amsterdam en Parijs, geen deel uit van NYSE Euronext. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen stegen 0,1 procent.

De ECB zal om 13.45 uur het rentebesluit bekendmaken. Marktpartijen voorzien geen wijzigingen in het beleid van de centrale bank. Wel zal scherp worden gelet op wat ECB-president Mario Draghi zal zeggen tijdens de persbijeenkomst die drie kwartier later zal volgen.

Verlies Barclays
In Londen verloor Barclays 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg verkoopt Nomura 84,5 miljoen aandelen van de Britse bank voor een klant van het Japanse effectenhuis.

Grootste stijger in de AEX was elektronicaconcern Philips met een winst van ruim 2 procent na een adviesverhoging door Barclays. Vastgoedinvesteerder Corio was de grootste daler met een verlies van 1,1 procent.

Euro noteerde 1,3118 dollar
In de MidKap stond voedingsbedrijf Wessanen onderaan met een min van 2,9 procent. Kabelbedrijf Ziggo ging aan kop met een plus van 1,1 procent. De euro was 1,3118 dollar waard, tegen 1,3087 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 94,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 103,44 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen