Beurs28 mrt '13 22:19Aangepast op 29 mrt '13 08:58

Knot: Overheid moet voorzichtig zijn met aanslagen op bankwinsten

Auteur: Melvin Captein

De winstgevendheid van banken is de komende jaren belangrijk om betere kredietverlening mogelijk te maken. Banken kunnen dat realiseren door zelf de kosten te reduceren. Ook moet de overheid 'voorzichtig zijn met aanslagen op de schaarse winsten die banken maken'.

Dat stelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdagavond tijdens het FD Financieel Diner in het Rijksmuseum.

"Ik denk dat het opschonen van bankbalansen in de eurozone nodig is om banken weer in staat te stellen kredieten te verstrekken aan de reële economie", zegt hij tegenover BNR. "Ons monetair beleid dringt niet door in lagere uitleentarieven van de banken." Dat kan volgens Knot niet liggen aan een gebrek aan liquiditeit. "Daar hebben we de banken mee overspoeld."

Normale bedrijfsvoering
Banken zullen dit probleem moeten oplossen door hun risico's te inventariseren, slechte leningen af te schrijven en zo snel mogelijk hun kapitaalbuffers op sterkte te brengen, zegt Knot. "Zo kunnen ze, in het kader van normale bedrijfsvoering, weer meer kredieten verlenen."

Ingroeitermijn
In 2009 is het proces van balansversterking al ingezet, maar er is voor een ingroeitermijn tot 2018 gekozen, vertelt Knot. "Het kapitaal ligt niet op straat, dat moet eerst verdiend worden. Er zal dus nog een tijd overheen gaan voor we daar zijn waar we willen zijn. Zolang we in een fase van herstel zitten is het moeilijk voor banken om uit te lenen."

Winstgevendheid
Het kapitaalprobleem is bij Nederlandse banken wel minder groot dan elders in de eurozone, stelt Knot. "Maar ook in Nederland heeft de kredietverlening te lijden onder de kredietrestricties van banken."

De winstgevendheid van banken gaat de komende jaren dan ook erg belangrijk worden, besluit de DNB-president. "Daar kunnen de banken zelf iets aan doen door in hun kosten te snijden. Maar ik zou ook de overheid willen oproepen voorzichtig te zijn aanslagen te doen op de schaarse winsten die de banken maken. Dat vertraagt het proces van het herstel van de Nederlandse economie."

Gerelateerde artikelen