Beurs30 jan '13 23:19

Forse winstdaling voor Facebook

Auteur: Pieter van den Akker

Facebook heeft in het vierde kwartaal van 2012 een nettowinst behaald van 47 miljoen euro. Dat is bijna 80 procent minder dan een jaar eerder. De omzet nam wel toe, met bijna 40 procent tot 1,2 miljard euro.

Dat maakte Facebook woensdag bekend. Exclusief eenmalige posten was volgens Facebook wel sprake van een stijging van de winst: met ruim 18 procent tot 314 miljoen euro.

Over heel 2012 kwamen de inkomsten van Facebook uit op 3,75 miljard euro, tegen 2,74 miljard euro in 2011. Onder de streep bleef niet meer dan 39 miljoen euro over. Dat was een jaar eerder nog 0,74 miljard euro. De daling van de jaarwinst is eveneens grotendeels te wijten aan eenmalige posten.

Mobiele opbrengsten
BNR Digitaal-presentator Herbert Blankesteijn stelt vast dat het met de mobiele opbrengsten van Facebook goed gaat. "Tot nu toe was dat nog een punt van zorg."

Goed teken voor de sociale netwerksite is, zegt de internetjournalist, dat Facebook erin lijkt te slagen om geld te verdienen met advertenties op mobiel. Hij voegt eraan dat er voor de lange termijn nog veel onderzekerheden zijn. "Omdat er nog torenhoge verwachtingen in de koers van Facebook zitten."

Aandeel is jojo
Blankesteijn wijst er op dat de trend is dat advertenties steeds minder opbrengen. "Ook bij Google. Gebruikers en overheden letten steeds meer op privacy. Dus het aandeel Facebook zal nog wel een jojo blijven, denk ik."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen