Beurs22 jan '13 12:01

Beurzen zoeken naar richting

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten dinsdag een wisselvallig beeld zien, ondanks een sterker dan verwachte toename van het Duitse vertrouwen in de economie.

De markt wacht op richting uit de Verenigde Staten, waar de aandelenmarkten maandag gesloten waren.

"Het is een beetje een moeilijke dag. We missen vooral richting uit de VS en het is wachten op hoe Wall Street gaat openen. In Amsterdam wordt daarnaast uitgekeken naar Unilever. Het grootste beursfonds in de AEX komt morgen met de resultaten“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort voor het middaguur vlak op 353,03 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 552,99 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent en de DAX in Frankfurt verloor 0,4 procent. Londen bleef onveranderd.

Duitse beleggers
Uit cijfers van het onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in januari fors is toegenomen ten opzichte van december. De vertrouwensindex van het ZEW steeg van 6,9 in december tot 31,5 deze maand, de hoogste stand sinds mei 2010. Economen gingen uit van een indexstand van 12,0.

PostNL
Grootste stijger in de AEX was postbedrijf PostNL met een winst van 2,5 procent. Het Franse activistische investeringsfonds Lutetia Capital wil dat PostNL snel het contante dividend hervat. Dat heeft topman Fabrice Seiman gezegd tegen Het Financieele Dagblad. Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders stond onderaan met een min van 2,3 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

TomTom
In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van ruim 3 procent. Analisten van Rabobank zien een kans van 30 procent op een overname van TomTom of van de kaartendivisie van het bedrijf door iPhone-maker Apple. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste daler met een verlies van 2 procent na een adviesverlaging door KBC.

Londen
In Londen steeg SABMiller 0,8 procent. Het moederbedrijf van Grolsch en merken als Pilsner Urquel, Peroni en Miller Lite verkocht in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2012/2013 meer bier dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Valuta
De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3315 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 95,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 112,08 dollar.

Gerelateerde artikelen