Bouwbedrijven gaan vaker vreemd
Europese bouwbedrijven doen steeds vaker meer dan bouwen alleen. Vooral de energie- en transportsector en de waterzuivering zijn terreinen waar bouwbedrijven zich ook op richten om zo nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte.
Deze trend nam volgens Jurriën Veldhuizen van Deloitte de afgelopen drie jaar fors toe. Er vinden veel overnames plaats en de winstmarge van gemiddeld 13,3 procent biedt kennelijk voldoende ruimte voor de noodzakelijke investeringen. Naast uitstapjes naar de energie- en te transportmarkt worden ook meer branchevreemde zaken als het beheren van wagenparken ontplooid. Dat brengt volgens Veldhuizen de nodige risico's met zich mee.
Gerard van de Aast van bouwbedrijf VolkerWessels laat weten dat zijn bedrijf zich wel degelijk begeeft op andere dan specifieke bouw-'terreinen'. De energie- en telecommarkt maken inmiddels al deel uit van de waardeketen van het bedrijf, evenals het bouwen en exploiteren van CO2-netwerken. Het is de investeringen volgens hem meer dan waard.
Volgens Elco Brinkman van Bouwend Nederland is bij 'branchevreemde activiteiten' nadrukkelijk sprake van een definitiekwestie. In principe is hij er voorstander van dat bouwbedrijven geen werkzaamheden uitvoeren die te ver van hun normale activiteiten af liggen.
Klik rechts voor de visie van Jurriën Veldhuizen van Deloitte op de 'branchevervreemding', Gerard van de Aast van bouwbedrijf VolkerWessels en Elco Brinkman van Bouwend Nederland.