Beurs29 jul '13 17:45Aangepast op 29 jul '13 18:02

Vrijwel onveranderd slot AEX

Auteur: Anne-Greet Haars

De AEX-index van de beurs in Amsterdam is maandag nagenoeg onveranderd gesloten na een tamme handelssessie. Het aandeel van pakketvervoerder TNT Express ging flink omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 4,6 procent. Beleggers reageerden positief op de mededeling dat América Móvil zijn samenwerkingsovereenkomst met het Nederlandse telecomconcern heeft opgezegd. De beëindiging geeft het Mexicaanse telecombedrijf de mogelijkheid zijn belang in KPN uit te breiden tot 30 procent of meer.

TNT Express
De kwartaalresultaten van TNT Express vielen in minder goede aarde. Depakketvervoerderleed in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 280 miljoen euro en verwacht dat de omstandigheden de rest van het jaar moeilijk blijven. Het aandeel ging 4,6 procent achteruit.

Technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler in de AEX met een min van 5 procent.

In de MidKap klom Ziggo 3 procent. Afgelopen weekeinde werd bekend dat Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, zijn belang in het kabelbedrijf heeft vergroot van 18,2 procent naar 28,5 procent. Mogelijk gaat Liberty Global een overnamebod lanceren op Ziggo.

Strukton
Ingenieursbedrijf Oranjewoud steeg 4 procent. Dochteronderneming Strukton heeft een opdracht ter waarde van bijna 1 miljard euro binnengehaald voor de bouw van een deel van een nieuw metronetwerk in Saudi-Arabië. Het is de grootste opdracht ooit voor Strukton.

Ryanair
Ryanair verloor in Dublin 2,8 procent. De grootste prijsvechter van Europa heeft de winst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar zien dalen, onder meer door hogere brandstofkosten. Elan won daarentegen 3,7 procent. De Amerikaanse medicijnenfabrikant Perrigo koopt zijn Ierse branchegenoot voor circa 6,5 miljard euro.

In Parijs klom Danone 3,2 procent. Het Franse voedingsmiddelenbedrijf boekte in het tweede kwartaal meer omzet dan verwacht. Vooral de verkoop van babyvoeding in China nam sterk toe.

De euro was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3259 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 104,74 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen