Beurs3 apr '13 11:38Aangepast op 3 apr '13 13:53

Cyprus krijgt 1 miljard euro van IMF

Auteur: BNR Webredactie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) draagt circa 1 miljard euro bij aan de noodleningen voor Cyprus. Dat maakte het fonds woensdag bekend.

De leningen worden verspreid over drie jaar verstrekt en maken deel uit van het totale pakket aan noodleningen ter waarde van 10 miljard euro dat de eurolanden vorige week toezegden aan de noodlijdende eilandstaat.

Lagarde
Volgens IMF-presidente Christine Lagarde heeft Cyprus een "ambitieus'' hervormingsprogramma in elkaar gezet om de eigen economie weer op poten te zetten. Die hervormingen moeten zorgen voor een stabiele financiële sector en moeten de overheidsfinanciën van het land op orde brengen.

Cyprus komt donderdag op de proppen met zijn hervormingsplannen. Vandaag en morgen hebben de ministers van Financiën een bijeenkomst in Brussel. De Europese Commissie liet woensdag weten dat de eerste leningen waarschijnlijk in mei kunnen worden verstrekt als dat proces voorspoedig verloopt.

Schuld
Een onderzoekscommissie van de overheid gaat uitzoeken wie er schuld heeft aan de bankencrisis die Cyprus de afgelopen maanden aan de rand van de economische afgrond bracht. Cyprus werd vorige week uit de brand geholpen met 10 miljard euro aan noodkredieten van de eurolanden en het IMF.

In ruil voor de noodleningen moet Cyprus er onder meer voor zorgen dat er in 2018 een 'primair overschot' op de begroting ontstaat van 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een primair overschot bestaat uit het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van de overheid met uitzondering van rentebetalingen op de staatsschuld.

Lastenverzwaringen
Naast eerder aangekondigde maatregelen voert de Cypriotische overheid de komende drie jaar nog bezuinigingen en lastenverzwaringen ter waarde van 2 procent van het bbp door. Daarna zijn nog bezuinigingen ter waarde van 4,5 procent van de Cypriotische economie nodig om aan het begrotingsdoel voor 2018 te kunnen voldoen.

Cyprus is onder meer van plan de vennootschapsbelasting te verhogen van 10 naar 12,5 procent. De belasting op rente-inkomsten gaat van 15 naar 30 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen