Stormloop op beperkt houdbare producten
Etenswaar met een beperkte houdbaarheidsdatum of met een verkeerd etiket gaat tegenwoordig niet meer naar goede doelen of ontwikkelingslanden, maar blijven in Nederland.
Vrijwel alle producten gaan naar de voedselbank. Of naar een zogeheten outlet-supermarkt. Prima spullen tegen de helft van de prijs, zegt Willem Stam, die zo'n supermarkt heeft. En hij verkoopt niets over de datum.
"Ik heb niets overschreden in de winkel staan, want dat mag niet. Het zijn producten die bijna overschreden zijn. Ik heb ook producten die nog een paar maanden of een paar jaar goed zijn. Maar dat is de enige reden dat het zo goedkoop is", zegt Stam.
Het scheelt het winkelend publiek 50 tot 70 procent van de supermarktprijzen, legt Stam uit. Zijn winkel trekt een divers publiek. "Allerlei soorten, van rijk en arm tot jong en oud. Het is ook vrij laagdrempelig. Ik denk dat alle Nederlanders erg op de koopjes zijn, dus iedereen komt."
Zijn producten komen van veel verschillende leveranciers. "Ik ben er tien jaar geleden mee begonnen. Het wordt alleen maar groter en groter. Daar moest ik wat mee en nu heb ik dus een winkel vol." Ook de grotere merken weten de winkel van Stam te vinden. "Ja, want ze willen allemaal meer geld zien. Ze hebben ze geproduceerd dus zij denken; bied er maar op. Er zijn meer grote jongens die op grote partijen tegelijk bieden, maar die belanden niet bij de consumenten. Dat belandt in het buitenland of het gaat ergens anders heen."
Het biedt natuurlijk ook kansen voor andere ondernemers, die dit misschien een aantrekkelijk idee vinden. Maar hoeveel winkels er komen? “Ik hoop dat er heel veel volgen, want ik heb een hekel aan weggooien. Iedereen moet dit idee eigenlijk gaan oppakken. Want hoe minder er in de prullenbak belandt, hoe meer mijn initiatief slaagt", aldus Stam.