Beurs4 apr '13 16:10Aangepast op 4 apr '13 17:30

ECB wil een bankenunie en rap

Auteur: BNR Webredactie

Europa moet zo snel mogelijk werk maken van de beloofde bankenunie en het gezamenlijke toezicht op banken. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

Draghi zei dit in een toelichting op het rentebesluit van de centrale bank.

“Het centrale toezicht is absoluut essentieel en de beste manier om een nieuwe crisis te voorkomen'', zei Draghi in een verwijzing naar de bankencrisis in Cyprus, die afgelopen maand voor veel onrust in de eurozone zorgde. “Elke vertraging op dit punt zou extreem teleurstellend zijn.''

Maatregelen
De ECB onderzoekt zelf de mogelijkheden om nieuwe maatregelen te nemen om de kredietmarkten in de eurozone vooruit te helpen. De centrale bank is er volgens Draghi echter nog niet uit welke maatregelen het beste zouden werken. “We bekijken alle data die ons ter beschikking staan en zijn bereid om tot actie over te gaan'', aldus de Italiaanse centralebankpresident.

Fragmentatie
De ECB maakt zich zorgen over de fragmentatie van de kredietmarkten in de eurozone, waardoor het in de zuidelijke landen veel moeilijker is om aan krediet te komen dan in noordelijke landen. Die situatie is de afgelopen maanden is volgens Draghi wel wat verbeterd, maar nog lang niet genoeg. De ECB bekijkt daarom alle middelen die de bank ter beschikking heeft.

Draghi bleef bijzonder voorzichtig over de Europese economie. Die kan in de tweede helft van dit jaar herstellen, maar de risico's op een nieuwe terugval blijven groot, waarschuwde hij.

Problemen Cyprus
De problemen met Cyprus hebben volgens Draghi aangetoond dat er een manier moet komen om het faillissement van zwakke Europese banken af te wikkelen zonder een financiële bijdrage te vragen aan belastingbetalers en zonder het betalingsverkeer in gevaar te brengen. Hij benadrukte dat dit niet betekent dat de manier waarop met de problemen in Cyprus is omgegaan als ,,een sjabloon of ommekeer'' moet worden gezien.

De gedachte om ook kleine spaarders in Cyprus mee te laten betalen aan de reddingsoperatie voor het land was ‘niet slim', gaf Draghi aan. “Maar die beslissing is snel gecorrigeerd.'' De ECB legde zelf plannen op tafel waarbij spaarders niet hoefden te bloeden voor de redding van de financiële sector van de eilandstaat.

Dijsselbloem optimistischer
Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hoopt dat de bankenunie in de loop van volgend jaar al van start kan en is daarmee optimistischer dan Draghi, die 2015 noemde als beginjaar. Volgens Dijsselbloem is er geen sprake van dat Europa aan het voortmodderen is met de aanpak van de eurocrisis. Zo zijn de balansen van veel banken versterkt en zijn slechte leningen in sommige landen ondergebracht in een 'bad bank'. Nederland kent geen 'zombiebanken', zei hij erbij.

Maar tempo blijft nodig, aldus de minister. De afspraak was dat het Europese bankentoezicht 1 jaar na de publicatie van de Europese verordening daarover een feit is. Dijsselbloem verwacht dat die verordening er dit jaar komt, nu het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen het er op hoofdlijnen over eens zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen