Beurs5 apr '12 10:56Aangepast op 5 apr '12 13:40

Beleggers winnen zaak tegen falend Fortis

Auteur: Anne-Greet Haars

De Ondernemingskamer heeft donderdag hard geoordeeld over het gevoerde beleid van het Fortis-management en commissarissen rondom de overname van ABN Amro.

De rechtbank stelt dat Fortis op meerdere punten heeft gefaald. Volgens directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de rechtbank nu op een reeks van punten wanbeleid vastgesteld. Daarbij stelt Slagter dat de kritiek vooral uitgaat naar de communicatie en het beleid van de bank.

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De VEB vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid door het Fortisbestuur vast te stellen in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot die nationalisatie op 3 oktober 2008. De VEB kreeg in zeven van de tien punten gelijk gekregen. "Deze uitspraak van vandag geeft veel meer munitie om te komen tot compensatie van gedupeerde beleggers."

Schade
De schade kan flink oplopen, meent Niels Lemmers, jurist van de Vereniging Nederlandse Effectenbezitters . "Als je je aandelen hebt gekocht in 2007, toen er een emissie werd geplaatst waarvan de Ondernemingskamer vandaag zei: "bij die emissie had je meer moeten vertellen over je subprime-impact."

In de misleidingszaak zijn ook de begeleidende banken van de emissie aangesproken. "Dus zo is er een gedeelde verantwoordelijkheid en dus een gedeelde mogelijkheid tot compenseren van beleggers", zegt Lemmers. Het kan volgens hem overigens nog wel jaren duren voordat de misleidingszaak is afgerond.

De overname van ABN Amro was volgens Lemmers overigens nog zeer verdedigbaar. "De uitvoering was niet goed. De solvabiliteit was continu een probleem. En Fortis deed niet genoeg om dat op te lossen en bleek gewoon beleggers te misleiden." Ook de communicatie was niet goed, én er had in de prospectus melding moeten worden gemaakt van het gewicht van de giftige kredieten op de balans.

Solvabiliteit
Het solvabiliteitsplan van Fortis bij de overname van ABN Amro is volgens de ondernemingskamer onvoldoende aangepast aan de negatieve ontwikkelingen. Fortis heeft een vertekend en te optimistisch beeld geschetst van de solvabiliteitsontwikkeling.

Daarbij is het slechte nieuws over de solvabiliteit volgens de Ondernemingskamer te lang intern behandeld, waardoor te lang is gewacht om maatregelen te nemen om de solvabiliteit op peil te houden.

Communicatie
Over de communicatie van Fortis stelt de Ondernemingskamer dat de bank de tegenvallende opbrengst bij de verkoop van het ABN-onderdeel HBU te lang onder de pet heeft gehouden.

Ook heeft Fortis geen volledige informatie gegeven over subprime in de handelsupdate bij de emissie van Fortis in 2007.

Dividendbeleid
De bank heeft te lang volgehouden dat het dividendbeleid ongewijzigd zou blijven en ook dit heeft het beeld vertroebeld. Het geruststellende persbericht over de toestand van de bank eind september 2008 gaf een misleidend beeld, zegt de Ondernemingskamer.

Verheugd
De VEB is "verheugd'' over het oordeel van de rechter. Het vonnis geeft de vereniging een belangrijke steun in de misleidingszaak die is aangespannen tegen Ageas (de Belgische opvolger van Fortis) en de voormalige bestuurders, aldus directeur Jan Maarten Slagter. De VEB hoopt dat die zaak uiteindelijk leidt tot schadevergoedingen voor aandeelhouders.

122 pagina's
De uitspraak omvat in totaal 122 pagina’s. Er waren bij de uitspraak geen vertegenwoordigers van Fortis of Ageas aanwezig. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen