Beurs20 feb '13 06:22Aangepast op 20 feb '13 08:22

Crisisheffing wankelt door Europese wetgeving

Auteur: Anne-Greet Haars

De crisisheffing van 16 procent op inkomens boven de 150.000 euro wankelt door Europese wetgeving. En daarmee zou de Nederlandse schatkist 500 miljoen euro kunnen mislopen.

De Kunduz-partijen bedachten de eenmalige heffing en werd door het huidige kabinet overgenomen. De extra belasting - die over het inkomen van 2012 gaat - komt niet op het bordje van de grootverdiener, maar op die van de werkgever.

Maar volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mag er in principe geen wetgeving met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Zowel KPMG Meijburg als Ernst & Young gaan hun klanten nu adviseren om bezwaar te maken tegen de heffing bij de Belastingdienst.

Bonussen
FD-journalist Taco Mulder: "De heffing geldt over het inkomen van geheel 2012 en het jaar was toen al vijf maanden oud. Bovendien hadden de werkgevers in maart de bonussen uitgekeerd en ze konden de heffing over de bonussen dus niet meer ontlopen."

Het hakt er voor de bedrijven en werkgevers diep in. Je kunt de heffing niet verhalen op je werknemers. "Het idee was wellicht om de bonus over 2012 wat lager te laten te zijn en over 2013 wat hoger, maar daar was het al te laat voor", aldus Mulder.

Voetbal
Vanwege de hoge salarissen die in het betaald voetbal omgaan wordt de voetbalsector hard getroffen. De KNVB liet eerder weten dat de 36 Nederlandse voetbalclubs in 2013 50 miljoen euro moeten ophoesten op een gezamenlijke begroting van 450 miljoen euro. "Clubs als Ajax en PSV moeten echt diep in de buidel tasten. Het kost Ajax bijvoorbeeld 5 miljoen extra", aldus Mulder.

Gevolgen
Het hoeft niet te bekenen dat de hele heffing zal verdwijnen, legt Mulder uit. Het zou best kunnen dat de rechter besluit dat de heffing mag worden geheven over het deel van het inkomen dat is verdiend na het Kunduz-akkoord.

Reactie GroenLinks
Met name GroenLinks heeft erg zijn best gedaan om deze heffing in het Kunduz-akkoord te krijgen. Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, hoopt natuurlijk dat de heffing niet strandt. "Mocht het wel zo zijn, dan moet het kabinet iets anders bedenken om wel van zulke hoge inkomens een extra bijdrage te mogen vragen."

"Het is crisis en er moeten allerlei bezuinigingsmaatregelen worden genomen. Op het moment dat dit niet op deze manier zou kunnen, dan zul je moeten kijken hoe je dan wel van hoge inkomens een extra bijdrage kan vragen. Het zou wat mij betreft geen optie zijn dat er extra wordt bezuinigd op de zorg of andere zaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen