Beurs26 jun '12 14:22

Fitch bevestigt AAA-status Nederland

Auteur: Pieter van den Akker

Kredietbeoordelaar Fitch handhaaft de AAA-status van Nederland. De vooruitzichten voor ons land zijn stabiel, zo maakte het Amerikaanse ratingbureau dinsdag bekend.

De 'triple-A' van Nederland wordt ondersteund door de 'flexibele, gevarieerde, hoogwaardige en concurrerende economie', aldus Fitch. Ook wijst de kredietbeoordelaar op onder meer het Nederlandse overschot op de lopende rekening.

Vertrouwen in Kunduz-akkoord
Fitch heeft er vertrouwen in dat het Kunduz-akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie volgend jaar leidt tot een begrotingstekort onder de door Brussel gestelde grens van 3 procent. Het bureau verwacht niet dat uitkomst van de verkiezingen van 12 september de besparingsdoelen voor de middellange termijn zal verstoren. Meer problemen ziet Fitch bij het uitstippelen van een hervormingskoers voor de lange termijn.

De Nederlandse bankensector is volgens Fitch 'over het geheel genomen gezond'. De blootstelling aan de perifere eurolanden in Zuid-Europa is beperkt en daarmee ook de macro-economische risico's die de schuldencrisis met zich meebrengt. Wel zet de zwakke conjunctuur in eigen land de winstgevendheid van de banken onder druk.

Extra uitgaven
In de beoordeling zijn de extra uitgaven van Nederland aan de Europese reddingsfondsen meegerekend. Ook is rekening gehouden met de recessie waar ons land de laatste twee kwartalen van vorig jaar in verkeerde. Desondanks kan een dramatische verdieping van de schuldencrisis ook voor Nederland ernstige gevolgen hebben, gezien het open karakter en de beperkte omvang van de economie, aldus Fitch.

Gerelateerde artikelen