Beurs6 jun '13 08:11Aangepast op 6 jun '13 09:00

Zwaar verlies voor SNS Reaal

Auteur: BNR Webredactie

Staatsbank SNS Reaal heeft in 2012 een verlies geleden van 972 miljoen euro. Vastgoedtak Property Finance nam daarvan met een tekort van 813 miljoen euro het leeuwendeel voor zijn rekening. Dat maakte SNS donderdag bekend.

De kernactiviteiten van SNS Reaal, SNS Retail Bank en de verzekeringsactiviteiten, rapporteerden een nettowinst gecorrigeerd voor incidentele posten van 443 miljoen euro. Door incidentele posten bleef echter ook daar onder de streep een verlies van 159 miljoen euro over.

Property Finance
SNS Reaal schreef 941 miljoen euro af op leningen bij Property Finance als gevolg van een verslechtering van de vastgoedmarkten. Die afboekingen leidden tot een fikse uitholling van de kapitaalbasis van SNS Bank, die de belangrijkste financier was van de vastgoedpoot.

De aanhoudende problemen bij de vastgoedfinancieringstak, die in 2006 van ABN Amro werd overgenomen, dreigden begin dit jaar het hele financiële concern kopje onder te trekken. Dat was voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aanleiding SNS Reaal te nationaliseren.

Nettoverlies 1,6 miljard
SNS heeft in het eerste kwartaal nog eens 2 miljard euro afgeschreven op de portefeuille van Property Finance. Het nettoverlies over die periode is daardoor uitgekomen op 1,6 miljard euro. Exclusief eenmalige posten werd op de kernactiviteiten een winst van 99 miljoen euro geboekt.

Econoom Sweder van Wijnbergen reageert op BNR op de cijfers: "Als dit het einde van het verhaal is, is het een enorme meevaller. Er werd gepraat over een bedrag tussen de 2 en 3,5 miljard. De onzekerheid was er gigantisch over. Maar de vastgoedmarkt ziet er voorlopig niet vrolijk uit. Er kan nog wel meer in het vat zitten."

Het bedrijf verwacht het verlies in het eerste kwartaal niet meer te kunnen goedmaken in de rest van het jaar, zodat ook over 2013 een verlies zal worden geleden. Daarbij speelt ook mee dat de winstgevendheid bij de verzekeringstak onder druk blijft staan door moeilijke marktomstandigheden.

Gerelateerde artikelen