Beurs27 dec '12 06:34

Welke CEO's maakten het (te) bont in 2012?

Auteur: Anne-Greet Haars

Welke ondernemingen gingen onderuit? En welke CEO's brachten zichzelf in verlegenheid? Verslaggever Anke Truijen ging - samen met redacteuren van FD en BNR - op zoek naar de blunders van zakelijk Nederland in 2012.

En ze begon natuurlijk met degenen die sorry moesten zeggen. Zo verraste Albert Heijn dit jaar de leveranciers door een brief te sturen waarin ze een eenzijdige korting van 2 procent eisten. De leveranciers kwamen in opstand, omdat ze dat niet pikten. Dat verzet leidde er toe dat de Albert Heijn sorry moest zeggen.

Ook de opmerking van directievoorzitter Nick Jue van ING Nederland was een opvallend moment in 2012: "Ik ben een keer uitgescholden door een vrouw die - volgens haar door mij - haar baan verloor toen de postkantoren werden gesloten. Ik zei het natuurlijk niet, maar dacht toen wel: 'Maar jij hebt wel elke avond met je dikke kont op de bank Goede Tijden Slechte Tijden zitten kijken terwijl ik elke avond aan het werk ging'."

Jue reageerde via een officiële verklaring op zijn eigen uitspraak: 'Dat is een uitglijder en dat had ik niet moeten doen'.

Sabon
In de marge, maar wel opvallend, was de afgang van Bob Ultee die met zijn zeepbedrijf Sabon een enorme overname wilde doen en deze wilde financieren via de beurs. Dat is uiteindelijk helemaal misgegaan, de koers is onderuit gegaan. Van Ultee is niks meer vernomen: hij zou SNS ten val brengen, maar in plaats daarvan is er een grootse stilte.

Beursgangen
De opvallendste beursgang van 2012 was die van Facebook. Maar ook in Nederland hadden we beursgangen, zoals die van Douwe Egberts - waar zelfs premier Rutte bij aanwezig was. Inmiddels is het bedrijf hun topman al kwijt: Michiel Herkemij - gehaald van Heineken Mexico - zou 'slow coffee' weer hip moeten maken. Het pijnlijke is dat Herkemij zelf had aangegeven dat 60 procent van het management vervangen moest worden binnen een jaar. Hij had waarschijnlijk niet in de gaten dat hij zelf één van die 60 procent zou zijn.

Ger Visser
En dan nog Ger Visser: de man die een miljard bij elkaar had geleend bij banken om zijn vastgoedportefeuille te financieren en in een jaar tijd zijn eigen 110 miljoen, 12 ferrari's en zijn paardenstal is kwijtgeraakt. Het Openbaar Ministerie heeft hem vervolgd wegens valsheid in geschrifte. Hij had de hele tent bij elkaar verzonnen, dat is een grote klap geweest in de vastgoedwereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen