Beurs1 okt '13 16:48

'Democraten en Republikeinen blijven elkaar de schuld geven'

Auteur: Pieter van den Akker

Wie moet thuis blijven en wie kan toch aan de slag? Amerika wordt wakker op de eerste dag van de overheids-shutdown.

Amerikaanse senatoren buigen zich sinds 15.30 uur weer over de begroting. Amerika is in de ban van een shutdown. Een groot deel van de overheidsinstanties houdt de deuren vandaag dicht. Dat blijft zo zolang de Republikeinen en Democraten er met elkaar niet uitkomen.

Het Congres is net aan de werkdag begonnen, ze buigen zich dus over de begroting. Maar wordt er ook onderhandeld?
Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk: "Niet echt. Op dit moment is het zo dat de Republikeinen en de Democraten elkaar de schuld geven van de shutdown. Ze moeten er inderdaad met elkaar uit komen. Maar er is één partij die duidelijk meer dwarsligt dan de andere: de Republikeinse partij. Die blijft er maar op hameren dat ze af willen van het Obamacare, dat ze er uitstel van willen en hopelijk afstel."

Wat merk jij van de shutdown?
"Eigenlijk helemaal niets. Ik heb geen overheidsdiensten nodig. Ik heb geen vragen over de belasting, de post wordt gewoon bezorgd. Mijn dochter Anja werkt in Washington met uitzicht op een van de Senaatsgebouwen. Ze sms'te me net een heel leuke foto van een heel lange rij stafleden van de Senaat. Die kunnen allemaal maar door één deur naar binnen, alle andere deuren zijn vanwege de shutdown gesloten. Om het Capitool heen heb je allemaal lange rijen. Ze moeten wel werken, maar kunnen maar door één deur naar binnen."

Wie naar Amerika gaat als toerist staat bij de douane ook in de rij, niet waar?
"De douane wordt beschouwd als essentieel en ook de veiligheidscontroles en de anti-terreurbestrijdingscontroles gaan gewoon door. Maar als je nu naar New York of Californië vliegt, heb je een probleem. Als je nu in Washington of New York bent en je wil de toeristische trekpleisters zien, heb je pech. Die zijn allemaal gesloten. Dat kan een hele domper zijn als je ervoor gespaard hebt en je vakantie eraan hebt opgehangen."

Hoe moet het nu verder in de VS?
"Goeie vraag. Er is een patstelling. Zoals ik zei: de Republikeinen willen niet toegeven. President Obama blijft erop hameren dat we het hier hebben over een wet die al drie jaar geleden is aangenomen en dat het een beetje idioot is om na drie jaar niet je verlies te nemen. Het probleem blijft: iemand moet toegeven. Al die politici staan nu met hun natte vinger in de wind van de opiniepeilingen en dergeljke. De partij die merkt dat ze het meeste schade lijdt, gaat toegeven. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen