Beurs23 mei '12 14:53

Banken vinden bankbelasting onbegrijpelijk

Auteur: Anne-Greet Haars

De banken vinden het "onbegrijpelijk'' dat de Tweede Kamer heeft besloten een bankbelasting van 600 miljoen euro per jaar in te voeren zonder het advies van De Nederlandsche Bank af te wachten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wees er woensdag op dat de bankbelasting de ruimte voor kredietverlening door de banken beperkt. Het economisch herstel is daarmee niet gediend, zegt de NVB.

Verdubbeling
De Kamer stemde dinsdag voor een bankbelasting van 600 miljoen. Dat is een verdubbeling vergeleken met het oorspronkelijke kabinetsvoorstel. Dat ging uit van 300 miljoen. Eerder wilde de oppositie, inclusief de PVV, die 300 miljoen zelfs verdrievoudigen. Dat voorstel sneuvelde echter in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Advies
De stemming over de bankbelasting werd eerder uitgesteld in afwachting van een advies van DNB over de gevolgen van de maatregel. Dat gebeurde mede op aandrang van de banken. Maar hoewel dit advies nog niet bekend is, stemde de Kamer toch over de wet, tot teleurstelling van de NVB.

Begrip
NVB zegt te begrijpen dat de overheid maatregelen moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen. "Tegelijk moet ook de economie gesimuleerd worden. De bankbelasting levert hieraan geen bijdrage.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen