Beurs30 dec '12 21:43Aangepast op 31 dec '12 11:46

Loopt het op de klippen of is de kloof overbrugbaar?

Auteur: Thijs Baas

De laatste dag is voor de Amerikaanse politiek aangebroken om de fiscal cliff te ontlopen. Het hoogst haalbare is een compromis, dat de onzekerheid op de langere termijn niet zal wegnemen.

De gesprekken in de Amerikaanse Senaat over het begrotingsakkoord zijn zondag geschorst. Op belangrijke punten liggen Democraten en Republikeinen nog mijlenver uit elkaar bij de pogingen tot een begrotingsakkoord te komen, meldde voorzitter van de Democraten, Harry Reid zondag.

Een twistpunt is belastingverhogingen voor hoge inkomens, waar de Republikeinen fel tegen zijn gekant. Zij zien veel meer in het snijden in sociale voorzieningen om de staatsfinanciën op orde te krijgen. De Democraten vrezen dat de manier waarop de Republikeinen dit willen aanpakken de voorzieningen in de toekomst te veel uitholt.

Beweging
Toch zijn beide partijen op het punt van die belastingverhogingen al wel nader tot elkaar gekomen, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk, net als op het punt van successierechten en het verlengen van werkloosheidsuitkeringen. "Wat dat betreft zit er beweging in, maar ja, er zijn nog steeds allerlei ideologische punten die ze er bij hun kiezers in willen rammen."

Volgens de Republikeinse fractievoorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, zijn alle twistpunten overbrugbaar. "Het knelpunt lijkt bereidheid, een belang of eerlijk gezegd de moed om de deal te sluiten. Iedereen moet weten dat ik dit voor elkaar wil krijgen, maar ik heb dan wel een danspartner nodig", zegt McConnell.

Ervaren onderhandelaars
Maandag 16.00 uur Nederlandse tijd wordt het overleg tussen de Democraten en Republikeinen hervat, in een ultieme poging een fiscal cliff af te wenden. De onderhandelaars zijn vice-president Joe Biden en McConnel. Zij kennen het klappen met de zweep, zegt Van Wagtendonk. "Zij waren het die bij vergelijkbare gelegenheden in de laatste paar jaar van ditzelfde bittere gesteggel -over belastingen, bezuinigingen, schulden, begrotingen- op het laatste moment met een oplossing zijn gekomen."

Als dat nu weer gebeurt, moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden er nog over stemmen; ook daar kan het nog mislopen. Mochten ze tot een akkoord komen: een alomvattende oplossing voor de komende jaren zal het in ieder geval niet worden. "Die hoop is opgegeven", aldus Van Wagtendonk.

Bezuinigingen
Komen ze er niet uit, dan vervalt op 1 januari een groot aantal  belastingvoordelen voor Amerikanen. Ook treden dan automatisch zware bezuinigingen in werking. De economie kan dan flinke schade oplopen. "Als ze er ook de komende weken en maanden niet uit komen, dan heeft de Amerikaanse economie -en daarmee de wereldeconomie en dus ook de Nederlandse economie- een probleem", aldus Van Wagtendonk.

Ook bij de hoogst haalbare optie, namelijk een compromis, is het afwachten hoe de financiële markten reageren, zegt hij. "Die doorzien dat hele spel natuurlijk wel degelijk. Een niet-alomvattende oplossing blijft onzekerheid op economisch gebied betekenen. En financiële markten zijn als de dood voor onzekerheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen