De verliezen moeten worden afgeboekt, bepleit Schoenmaker. "Als we dat niet doen gaan we net als Japan achter de feiten aanlopen, met slecht gekapitaliseerde banken die geen nieuwe kredieten verlenen. Dit is de kans om het wel goed te doen."
Schoenmaker houdt anders zijn hart vast voor de derde asset quality review van de ECB, die er binnenkort aan zit te komen in het kader van de bankenunie. "Alles wordt heel goed doorgelicht, waaronder de vastgoedportefeuilles. Door verliezen niet te nemen los je ze niet op. Als we de stresstest van de ECB niet goed doen en de helft laten zitten, gaan we echt het Japanse scenario in, waarbij we achter de feiten aanlopen met slecht gekapitaliseerde banken die geen kredieten verlenen."
Verlies nemen
De aandeelhouder moet als ultieme eigenaar van de bank dan wel bereid zijn om zijn verlies te nemen. "Maar als je dat verlies genomen hebt, moet je nieuw kapitaal aantrekken. Daarvoor moet je eerst naar de markt en dan eventueel naar de overheid, maar er móet nieuw kapitaal de banken in."
De businessmodellen van banken klopten ook niet altijd, meent Schoenmaker. Zo zijn volgens hem de risico's niet goed gespreid. "Als het goed gaat, gaat de winst naar de beleggers, als het slecht gaat, gaat het verlies naar de belastingbetalers. De klant moet voorop staan met een eerlijk product en daar moet je je winst op halen."
De AFM heeft wat hem betreft dan ook een punt dat er her en der in de sector nog wel een slag te slaan is. De invoering van eed- en tuchtrecht voor banken kan daarbij aanvullend zijn. "Maar laat banken eerst maar even laten zeggen hoe ze het willen doen, dan kunnen we ze daar aan houden."
Tekenen van herstel
Over de uitgelekte CPB-cijfers is Schoenmaker aanmerkelijk milder dan veel media en politici. Er zijn wel degelijk tekenen van herstel, zegt hij. "De kranten
melden allemaal minnen, maar ik heb toch een grote plus gezien: plus 0,5
procent groei. Dat is voor mij de verrassing, want we hadden verwacht dat 1
procent groei door de bezuinigingen weer op nul zouden komen. Toch komen we op
0,5 uit, daar ben ik heel blij mee."
Je ziet overal tekenen, ook bij bedrijven, dat we langzamerhand opkrabbelen. Ook op de financiële markten zie je tekenen van herstel. Er zijn bedrijven die moeilijk zitten, maar een aantal bedrijven weet ook niet wat ze met hun geld moeten en kijken juist naar investeringsprojecten."
Investeringsfonds
Schoenmaker verwacht ook veel van het Nationale Investeringsfonds, dat de overheid samen met institutionele beleggers wil starten. "Tijdens de rit veranderen de regels nog wel eens. Een Nationaal Investeringsfonds kan een impuls geven. Beleggers uit buitenland stappen graag in. De crux is het ontwikkelen van een internationaal erkend concept."