Beurs9 mrt '12 12:01

Verzekeraar zwicht voor dure tandarts

Auteur: Bart Tuinman

Enkele zorgverzekeraars gaan toch gewoon de gehele rekening van de tandarts vergoeden. VGZ en CZ hebben de maximale vergoeding geschrapt en vergoeden de hele tandartsrekening.

Andere verzekeraars gaan daar voorlopig nog niet in mee. Zowel VGZ als CZ kreeg veel klachten van klanten. Die moesten, ondanks een goede aanvullende verzekering, toch bijbetalen omdat de tarieven van hun tandarts veel duurder uitvielen dan de zorgverzekeraars hadden ingecalculeerd.

De verzekeraars vergoedden namelijk maar tot een vastgesteld maximum voor een specifieke behandeling. "Je kan dat de klanten nauwelijks uitleggen. Vandaar dat we de maximale tarieven schrappen, al kost het miljoenen", zo laat CZ weten.

Te vroeg
Achmea laat weten dat ze het te vroeg vindt voor deze maatregel, al zijn "de tarieven wel onderwerp van gesprek. We moeten ook naar de langere termijn kijken. Je geeft een blanco cheque aan tandartsen om de tarieven opnieuw te verhogen."

De Nederlandse tandsartsenvereniging legt het probleem juist bij de zorgverzekeraars. "Uit onderzoeken blijkt dat de prijzen niet meer zijn gestegen dan de inflatie. Zorgverzekeraars zijn minder gaan vergoeden en de patiënt is daar de dupe van", vertelt een woordvoerder. "Deze actie van zorgverzekeraars is te voorbarig."

Klant niet de dupe
Ook CZ vreest daarvoor, maar vindt desondanks dat de klant niet de dupe mag worden van de prijsstijgingen. "Maar als we aan het eind van het jaar de nieuwe zorgpremies moeten berekenen, hebben we wel een probleem. We kunnen niet inschatten wat de tandartsen doen", zegt een woordvoerster.

Zowel CZ als de NMT geeft aan in gesprek te willen. "Bij dezen doen we een oproep aan de NMT om te kijken of we dit systeem weer solidair kunnen maken", zegt CZ. De NMT liet in een reactie weten graag om tafel te willen en dat al meermaals te hebben aangeboden. "Maar dan moet het wel gelijkwaardig zijn."

Gerelateerde artikelen