Coen Teulings: 'Huizenprijzen zullen niet verder dalen'
CPB-directeur Coen Teulings verwacht niet dat de huizenprijzen verder zullen dalen dan toe nu toe is gebeurd. "Vroeg of laat zullen we zien dat de prijzen zich stabiliseren en zacht omhoog gaan", vertelt Teulings dinsdag op BNR.
"Er zijn ook objectieve factoren die ertoe geleid hebben dat de huizenprijzen moesten dalen. Dat heeft te maken met dingen die bij de hypotheekrenteaftrek gebeurd zijn en de AFM die de voorwaarden voor hypotheekverstrekking heeft aangescherpt", legt Teulings uit.
"Als je rekening houdt met die factoren, dan kan je de daling van de huizenprijzen van ongeveer 20 procent redelijk begrijpen. Die hebben we nu gehad. Er is eigenlijk geen reden waarom de prijzen verder zouden moeten dalen. Uiteindelijk hebben we in Nederland een tekort aan huizen."
Vertrouwen
Teulings vertelt dat de dalende huizenprijzen te maken hebben met het vertrouwen: je koopt geen huis als je denkt dat het minder waard wordt. "En als het huis meer waard wordt, heb je meer neiging om het wel te kopen. Dat vertrouwen is er nu niet, en dat is gezien de crisis wel te begrijpen."
Maar volgens Teulings is dat vertrouwen in Nederland zwaarder is aangetast dan nodig. "Er is toch veel politieke verdeeldheid geweest, regelmatige kabinetswisselingen en voortdurend bijstellingen van beleid. Dat maakt dat consumenten onzeker worden."
Europa
Na zeven jaar neemt Teulings afscheid van zijn functie als directeur van het CPB, per 1 mei vertrekt hij. Aanstaande donderdag geeft hij zijn afscheidsseminar, waarin Europa een groot thema in heeft. "Hoe gaat het verder met Europa? Dat is de grote vraag de komende tijd", zegt Teulings. "Alle analyses laten zien dat als de euro uit elkaar zou vallen, dat voor onze welvaart enorme consequenties zou hebben. De overgang van de europa afschaffen leidt in de overgnagsfase tot enorme kosten. "
Teulings benadrukt dat de vrijhandel 'cruciaal' is voor Europa. "Ik ben bang dat als de Europese politieke machine de versnelling van de vooruit in de achteruit zet, het niet alleen gaat over de euro, maar in de slipstream ook de vrijhandel in gevaar komt."
Meer economisch beleid
Maar ondertussen gaat het in Europa heel slecht: het steekt schril af tegen groei in bijvoorbeeld China. Teulings beaamt dat we in Europa een aantal dingen echt verkeerd doen. "Maar zowel China als Amerika zijn muntunies, dus als je die twee zones als voorbeeld neemt dan moet je ook de consequentie doordenken: dan moet er meer Europees economisch beleid komen dan dat we de afgelopen jaren gewend zijn geweest."