'Afromen deposito's boven ton trekt Cyprus in één keer uit het slop'
Als je de helft van alle deposito's boven de 100.000 euro laat klappen, heb je in één keer alle benodigde kapitaalssteun voor Cyprus bij elkaar. Dat zegt hoogleraar economie aan de UvA, Sweder van Wijnbergen, tegen BNR
Kapitaalsteun
"Dan ben je in één keer van het probleem af, dat was ook het oorspronkelijke plan van Schäuble. Alleen: dat hebben de Cyprioten zelf geblokkeerd omdat ze door willen gaan met dat enorme Russische roulettespel waarmee ze die enorme bankensector gecreëerd hebben. Je ziet nu ook al bij dat 'Laikibankvoorstel' dat de rekening bij de grote depositohouders wordt neergelegd en dat vind ik terecht."
Ook van het solidariteitsfonds heeft Sweder van Wijnbergen geen hoge pet op. "Ze zoeken alle mogelijke manieren om toch die Russen uit de wind te kunnen houden, in de hoop dat die zullen blijven komen. Ik weet niet hoe liquide al die middelen van de kerk zijn, maar die obligaties moeten nog uitgegeven worden, die moet iemand nog kopen."
Systeem is over
Cyprus heeft een financieel systeem gecreëerd dat een beetje in de stijl is van IJsland destijds, zegt Sweder van Wijnbergen: "negen keer het nationaal product, als spil in allerlei belastingontduiking." Het excuus dat het land moest afschrijven op Griekenland is niet aan de orde, zegt Sweder van Wijnbergen. "De Cypriotische schuld is veel lager dan de Griekse schuld. Het is bij Cyprus echt heel duidelijk een bankenprobleem en de Europese oplossing zit zo in elkaar dat er niet meteen een overheidsschuldprobleem mee gecreëerd wordt."
Een bankrun is alleen te voorkomen door een rem te zetten op geldopnames groter dan, bijvoorbeeld, 100 euro. "Maar dat betekent min of meer het einde van dit systeem van bankieren, dan zullen mensen hun geld weghalen zodra dat kan. Dit is eigenlijk een enorm riskant, semi-illegaal banksysteem waarvan je je af moet vragen waarom je het überhaupt wilt. Misschien is het wel goed dat dat gaat krimpen."
De hele oorzaak van het probleem is dat de Cyprioten zelf in de oplossing van Dijsselbloem de lasten naar de kleine spaarders geschoven hebben. Het oorspronkelijke plan legde alle lasten bij de grote depositohouders, voornamelijk buitenlanders die aan belastingontduiking doen via de Cyprusroute. Die hebben hoge rendementen genoten voor jaren en moeten nu wat inleveren."