Beurs28 dec '12 22:36

Belegger verliest 'fiscal cliff-hoop'

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in New York zijn woensdag met verlies gesloten. De hoop op een oplossing voor de fiscal cliff vervliegt steeds meer.

Het heeft er veel van weg dat beleggers het vertrouwen kwijtraken dat Amerikaanse politici er nog voor de jaarwisseling in slagen een akkoord te sluiten waarmee de gevreesde 'cliff' kan worden voorkomen. Naar verluidt wil president Barack Obama geen nieuwe voorstellen doen om de Republikeinen over de streep te trekken.

Dow 1,2 procent lager
De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 158,20 punten (1,2 procent) lager op 12.938,11 punten. De S&P 500 zakte 15,67 punten (1,1 procent) tot 1402,43 punten. De breed samengestelde index ging nu al 5 handelsdagen op rij omlaag. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 25,59 punten (0,9 procent) tot 2960,31 punten.

Woningverkoop omhoog
Beleggers op Wall Street kregen verschillende macrocijfers te verwerken. Zo werd bekendgemaakt dat de aanstaande verkoop van woningen in november naar het hoogste niveau is gestegen in 2,5 jaar. Het was de derde maand op rij dat de voorlopige verkoop van bestaande woningen toenam. Ook bleek dat de economische bedrijvigheid in de regio rond Chicago in december sterker is toegenomen dan was verwacht.

HP zakt weg
In de Dow was computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) een daler met een verlies van 2,6 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar vermeende boekhoudfraude bij Autonomy, dat vorig jaar door HP werd overgenomen voor 11 miljard dollar. HP had geklaagd dat Autonomy over zijn prestaties heeft gelogen.

De oliefondsen ExxonMobil en Chevron lieten verliezen zien tot 2 procent.

Facebook 0,5 procent lager
Het aandeel Facebook ging 0,5 procent omlaag na berichten dat de foto-app Instagram miljoenen gebruikers is kwijtgeraakt na gestaakte plannen om de gebruikersvoorwaarden aan te passen. Na die plannen brak een storm van kritiek los op Instagram. Instagram werd eerder dit jaar overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar.

De euro was 1,3221 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 90,69 dollar, een daling van 0,2 procent. Brent stond op 110,51 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen