Beurs29 dec '12 15:48Aangepast op 3 jan '13 19:59

Fiscal cliff? Obama zit op rozen

Auteur: Fleur de Bruijn

Nog een paar dagen en als de Republikeinen en democraten dan niet tot een consensus zijn gekomen, vallen de Amerikanen in een fiscaal ravijn. “Obama gaat op het laatste moment een uitgeklede versie van zijn plannen aanbieden.”

Dit zei Amerikaniste en hoogleraar aan de TU Eindhoven Ruth Oldenziel vandaag tegen BNR.

Vrijdagavond werd bekend dat de Amerikaanse president Obama geen nieuwe voorstellen op tafel zal leggen om de begrotingscrisis in de VS op te lossen. Hij houdt vast aan zijn eerdere plannen.

Morgen komt het Huis van Afgevaardigden terug van reces voor overleg. Als er geen maatregelen worden genomen, treden automatisch een aantal bezuinigingen en belastingverhogingen in werking om uiteindelijk tot een besparing van 500 miljard dollar te komen.

Voet bij stuk
De noodzaak om een akkoord te bereiken lijkt dus groot, maar toch houdt de president voet bij stuk en dat is begrijpelijk, zegt Oldenziel: “Obama zit eigenlijk op rozen, want als hij niets doet, gaan de belastingen automatisch omhoog voor alle Amerikanen en daarmee wordt de kas vet gespekt.”

Bovendien, zegt de Amerikaniste, is het ook niet de verantwoordelijkheid van Obama om te voorkomen dat zijn land in het ravijn valt. “Uiteindelijk is het gek genoeg niet Obama die hier te handelen heeft, want de verantwoordelijkheid hiervoor heeft het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar de leider van de republikeinen houdt zich behoorlijk stil, dus die ontloopt eigenlijk zijn verantwoordelijkheid."

Belastingverhogingen
Het heikele punt voor de Republikeinen is dat zij niet dol zijn op belastingverhogingen. Een deel van de Republikeinen willen ideologisch gezien ook niet dat de overheid te veel macht krijgt, dus een akkoord over belastingverhogingen of bezuinigingen zou er bij dat deel van de achterban zeker niet ingaan. “Beide partijen zijn misschien beter af zonder akkoord", aldus Oldenziel.

Toch moet er maandag iets van een compromis zijn bereikt, maar vooralsnog blijft Obama bij zijn eerste plan: de belastingen op inkomens vanaf 250.000 dollar verhogen en de werkloosheidsuitkeringen verlengen. Hij zou de leden van het Congres gaan vragen wat ze zullen steunen om de 'fiscal cliff' te voorkomen.

Plannen naar het congres
Als er geen tegenvoorstel komt, wil Obama zijn plannen voorleggen in het Congres voor stemming. Oldenziel: “Ik denk dat Obama op het laatste moment een soort uitgeklede versie aanbiedt, maar daarmee zijn de problemen van Amerika totaal niet verholpen en dat zul je ook op de beurzen gaan zien.”

Toch zullen de ogen van de Amerikanen ook op Boehner zijn gericht. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden moet volgens haar zijn achterban in het gareel zien te krijgen.

“Maar uiteindelijk gaat het erom wie het eerste knippert, maar welke deal er ook bereikt wordt, dan pas begint het grote pr-spel: hoe verkoop ik het aan de bevolking.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen