Beurs26 dec '12 23:29

Tegenvallende groei detailhandel drukt Wall Street

Auteur: Thijs Baas

De omzetgroei in de Amerikaanse detailhandel loopt achter bij de verwachtingen. En dat hebben ze op Wall Street geweten: de beursstanden van het begin van de handelsdag werden niet meer gehaald.

Maar de detailhandelscijfers waren niet de enige domper. De angst dat er voor 1 januari geen akkoord wordt bereikt over de begroting blijft een hardnekkige rem op de beurzen. Als de begrotingscrisis niet wordt opgelost, treedt er volgens jaar immers 'automatisch' een aantal bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Over de volle breedte lager
De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.114,59 punten. De S&P 500-index leverde 0,5 procent in tot 1419,83 punten en de Nasdaq verloor 0,7 procent tot 2990,16 punten. Het aantal verhandelde aandelen was met 2,2 miljard stuks gering. De S&P 500 is dit jaar wel circa 12 procent gestegen ten opzichte van 2011, maar met het derde verlies op rij zet de graadmeter wel de slechtste reeks neer sinds medio november.

Een half uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat de kerstverkopen dit jaar met 0,7 procent zijn gestegen ten opzichte van 2011. In dat jaar werd nog een omzetgroei geboekt van 2 procent ten opzichte van het kerstseizoen van 2010. Creditcardmaatschappij MasterCard die de omzetontwikkeling tussen 28 oktober en 24 december in kaart bracht wees de dreigende belastingverhogingen aan al voornaamste reden voor de geringe stijging.

Wal-Mart
Ketens als Wal-Mart en Macy's leverden 1 procent in. Boekenzaak Barnes & Noble verloor 3 procent en Coach kelderde zelfs 6 procent. ,,Met de dreiging van de fiscal cliff boven het hoofd, was het al moeilijk om mensen tot winkelen over te halen. Nu wordt het ook lastig om ze voor het eind van het jaar aandelen te laten kopen', aldus een beleggingsstrateeg in New York.

President Obama komt donderdag vervroegd terug van een vakantie op Hawaii om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. Veel economen vrezen dat de combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen de VS in een recessie kunnen laten belanden. Toch waren er ook voorzichtig optimistische geluiden te horen op de beursvloer. Volgens handelaren is het waarschijnlijk dat er op het laatst een tussenakkoord gesloten wordt zodat in ieder geval de automatische inwerkingstelling van de maatregelen vermeden wordt.

Olieprijzen
Olie werd flink duurder na het bericht over Obama's terugkeer. Een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 2,8 procent in prijs tot 91,07 dollar per vat. De euro werd voor 1,3225 dollar verhandeld tegen 1,3211 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen