Beurs26 dec '12 15:48

Wall Street hoopt op begrotingsdeal

Auteur: Anne-Greet Haars

De aandelenbeurzen in New York openden woensdag licht hoger. Beleggers hopen dat president Obama, die donderdag vroegtijdig terugkeert van vakantie, de onderhandelingen over de dreigende begrotingscrisis kan vlottrekken.

Ook een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse huizenprijzen droeg bij aan de positieve stemming.

Index
Kort na de handelsaanvang noteerde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 13.160,96 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1428,87 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent vooruit tot 3014,47 punten.

Huizenprijzen
Een half uur voor de handel op Wall Street begon, werd bekendgemaakt dat de gemiddelde huizenprijzen in de 20 grootste steden in oktober met 4,3 procent stegen ten opzichte van oktober 2011. Dat is de sterkste stijging sinds mei 2010. Verwacht wordt dat de prijzen voorlopig zullen blijven stijgen, mede door de lage hypotheekrente. De opleving van de huizenmarkt is een opsteker voor de bredere economie.

Detailhandel
Een tegenvaller is het verloop van de detailhandelsverkopen. Door het uitblijven van een begrotingsakkoord zijn veel Amerikanen niet gerust op de ontwikkeling van hun eigen financiën waardoor ze de hand op de knip houden in het voor detailhandelaren belangrijke kerstseizoen. De inkopen stegen dit jaar tussen 28 oktober en 24 december met 0,7 procent, terwijl de groei een jaar eerder nog 2 procent was. Ook orkaan Sandy had een negatief effect.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen