Beurs24 dec '12 21:24

Kerst op Wall Street begint in het rood

Auteur: Thijs Baas

De New Yorkse beurzen zijn er niet in geslaagd kerstavond positief in te luiden. De angst over het falen van de begrotingsbesprekingen overheerste.

De beurs moest het vandaag duidelijk niet hebben van nieuws van bedrijven of uit macro-economische hoek. En zo kreeg de politiek de overhand op de beurs. Koortsachtige onderhandelingen konden het zicht op een begrotingsdeal niet vergroten. En de tijd begint wel te dringen, met de feestdagen voor de deur.

Als de Democraten en Republikeinen er niet in slagen een compromis te bereiken over bezuinigingen en lastenverzwaringen, zijn stijgende belastingen en beperkte overheidsuirgaven per 1 januari onafwendbaar. Gevolg: zeer waarschijnlijk een rem op het economisch herstel in de VS.

Fiscal cliff
Door de dreiging van deze 'fiscal cliff' daalde de leidende Dow-Jonesindex aan de vooravond van Kerstmis 0,4 procent tot 13.139,08 punten. De bredere S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 1426,66 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq 0,3 procent tot 3012,50 punten.

De sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York was computerfabrikant Hewlett-Packard, dat 2,3 procent minder waard werd. Softwaregigant Microsoft kreeg een koersverlies van 1,6 procent te verwerken.

Koerswinst
Van de weinige stijgers in de Dow boekte Alcoa de grootste koerswinst. Het aluminiumconcern werd 0,6 procent meer waard. Doe-het-zelfketen Home Depot volgde met een stijging van 0,4 procent.

De euro was 1,3185 dollar waard, tegen 1,3211 dollar aan het einde van de eveneens ingekorte handelsdag op de Europese beurzen. Amerikaanse olie bracht op de termijnmarkt 88,60 dollar per vat op, een daling van 0,1 procent. De prijs van Brentolie zakte 0,4 procent tot 108,49 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen