Beurs27 dec '12 11:44

Beleggers kijken kat uit de boom

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese aandelenbeurzen koersten donderdagochtend vrijwel onveranderd, met uitzondering van de CAC 40 in Parijs die een duidelijk winst boekte.

Beleggers reageerden enerzijds positief op de nieuwe economische steunplannen van de Japanse overheid en gunstige berichten over de Chinese economie. Anderzijds werd het sentiment sterk beïnvloed door de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten.

Index
Rond half twaalf noteerde de AEX-index 0,1 procent hoger op 344,80 punten, bij een zeer laag volume van bijna 14 miljoen verhandelde aandelen. De MidKap-index van middelgrote bedrijven stond onveranderd op 535,24 punten. De FTSE in Londen ging 0,2 procent omhoog en de DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent. In Parijs won de CAC 40 0,7 procent, mede dankzij een koerswinst van 1,2 procent voor oliegigant Total.

VS
Volgens een handelaar gaan de meeste beleggers er van uit dat er een begrotingsakkoord komt in de VS. Zo niet, dan volgt in januari een neerwaartse correctie op de beurzen. "Zonder akkoord kunnen we de huidige niveaus niet vasthouden.''

Woensdagavond werd duidelijk dat president Barack Obama vroegtijd terugkeert van een vakantie op Hawaii om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. Zonder akkoord treden op 1 januari 'automatisch' belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Tussenoplossing
Minister van Financiën Timothy Geithner leek de weg vrij te maken voor een tussenoplossing. Hij zei dat de VS op 31 december de in de afgelopen zomer afgesproken schuldenlimiet bereiken en te werken aan een aantal uitzonderlijke maatregelen om volgend jaar 200 miljard dollar aan tekorten te kunnen financieren. Vanwege "de grote onzekerheid'' omtrent belastingverhogingen en bezuinigingen, ofwel de fiscal cliff, is het nog niet duidelijk voor hoe lang de uitzonderlijke ingrepen van kracht blijven.

Grondstoffen
Grondstofgerelateerde bedrijven zaten in de lift in navolging van koerswinsten voor hun Aziatische concurrenten. ArcelorMittal was een van de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent. Unilever daalde 1 procent en stond daarmee in de onderste regionen van de index.

De euro was 1,3269 dollar waard in vergelijking met 1,3211 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen