Beurs2 jul '13 15:37

Control-Alt-Delete, want de UWV-site werkt niet

Auteur: Pieter van den Akker

"De enige optie is Control-Alt-Delete. Het werkt gewoon niet." De woorden zijn opgetekend uit de mond van een werkzoekende die steeds radelozer wordt. De site van het UWV is vaak onbereikbaar, loopt vast of laat ingevulde gegevens voorgoed verdwijnen.

Werkzoekenden die gebruik moeten maken van Werk.nl zijn ten einde raad. Helemaal omdat het UWV vervolgens ook nog eens boetes oplegt wegens 'het niet voldoen aan de informatieplicht'. Vakbond FNV ondervroeg 6000 gebruikers van de site en presenteerde de conclusies vanmiddag in Amsterdam.

Digitaal
Verslaggever Harmen van der Veen: "Geen mensen meer van vlees en bloed, maar computers met bits en bites.Werkzoekenden in Nederland moeten het doen met Werk.nl.  Door de bezuinigingen op het UWV zijn kantoren gesloten, mensen ontslagen en is de dienst zo veel mogelijk gedigitaliseerd. En dáár gaat het mis."

Ruud Kuin van de FNV geeft zijn commentaar op de site: 'Volstrekt onvoldoende. Werkt niet. Er gaat van alles mis. Met name de bereikbaarheid en het inloggen. Je moet je voorstellen dat de bereikbaarheid van deze site een kleine 90 procent is. Dat klinkt als een groot getal, maar dat betekent dat het een op de tien keer misgaat. Dat lijkt op een internetsite niet zo verschrikkelijk. Maar deze mensen moeten daar hun gegevens invullen en dingen achterlaten. Als dat niet goed overkomt heeft dat gevolgen voor hun uitkering."

'Schandalig'
Dat leidt tot boetes, zegt Kuin. "Die worden opgelegd, dat hebben wij geconstateerd. Dat is schandalig, want mensen kunnen er niks aan doen. Ze weten ook niet dat er wat misgaat achter die site. En vervolgens krijgen ze de mededeling dat er een sanctie is toegepast."

Wat er misgaat? "Dat er gegevens niet aankomen. Je moet je voorstellen dat iemand invult dat hij gesolliciteerd heeft, dat op de site in een map plaatst, maar geen bevestiging krijgt. Later krijgt hij een sanctie waaruit blijkt dat die melding nooit is aangekomen."

Stoppen met sancties
Het UWV moet dan ook heel snel stoppen met het opleggen van die sancties, gaat Kuin verder. "Eigenlijk meteen vanaf vandaag. We vinden het echt schandalig. Dat kan niet. De site moet heel snel op orde zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen