Beurs5 jun '13 20:02Aangepast op 6 jun '13 11:05

'IMF geeft fouten redding Griekenland toe'

Auteur: BNR Webredactie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat op het punt toe te geven dat het de afgelopen 3 jaar grote fouten heeft gemaakt bij de reddingsoperatie in Griekenland.

EPA
EPA

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal woensdag na inzage van een door IMF-medewerkers opgesteld rapport, dat mogelijk donderdag wordt gepubliceerd.

In het rapport stelt het fonds dat het de eigen regels gebogen heeft, zodat het leek dat de omvang van de Griekse staatsschuld houdbaar was. Terugkijkend concludeert het IMF bovendien dat Griekenland niet voldeed aan 3 van de 4 criteria van het fonds om in aanmerking te komen voor steun.

Vier criteria
Arend Clahsen, journalist bij het Financieele Dagblad, legt uit aan welke vier criteria een land moet voldoen om in aanmerking te komen voor noodhulp: "Het land moet een betalingsbalanscrisis hebben, dus geen geld meer uit het buitenland kunnen krijgen, er moet een grote kans zijn dat de schuld houdbaar is op de lange termijn, dat het land uiteindelijk kan terugkeren op de financiële markten en dat er een redelijk vooruitzicht is dat het programma uiteindelijk houdbaar is."

In het Griekse geval zijn die houdbaarheidscriteria zo 'verbogen' dat de aannames uiteindelijk te rooskleurig waren, zegt Clahsen. De regels zijn aangepast op een manier dat het verstrekken van noodhulp niet illegaal was. "Ze zeggen in feite dat het voor Griekenland zelf wellicht beter was geweest als er eerder al een schuldsanering plaats had moeten vinden." Maar het was ook niet verstandig geweest om dat al in mei 2010 te doen, constateert het IMF. "Maar ze geven wel aan dat ze het eigenlijk al begin 2011 hadden willen doen."

Overeenstemming
Dat werd tegengehouden doordat de Europese partners geen overeenstemming konden bereiken, zegt Clahsen. De economie zakte daardoor volgens het IMF nog verder terug en werd de schuld nog onhoudbaarder. En dáárdoor moest er uiteindelijk veel meer afgeboekt worden. "Bij Cyprus hebben ze in ieder geval een deel van de verliezen direct overgeslagen toen er noodhulp moest komen. Al zijn er wel zorgen bij economen of dat op de lange termijn niet te rooskleurig is. Maar wat je wel ziet is dat het IMF bij Cyprus een veel kleinere rol op zich heeft genomen dan bij Griekenland."

Belastinginning
Het IMF kende Griekenland 1 juni een nieuwe lening van 1,7 miljard euro toegekend. Het is de tweede lening voor Griekenland, nadat de regering maatregelen had genomen om de schuldenlast van het land te verminderen.

Griekenland moet zich van het IMF nu vooral richten op het verbeteren van belastinginning. De regering wordt aangemoedigd belastingontduiking aan te pakken.

Hulppakket
In januari werd aan Griekenland al een lening van 3,2 miljard euro toegekend. De leningen maken deel uit van het hulppakket ter waarde van 172 miljard euro dat Europa en het IMF vorig jaar aan Griekenland beloofden. Dat bedrag wordt gespreid over vier jaar uitgekeerd, zolang het land zich aan de voorwaarden houdt die aan de hulp worden gesteld.

Gerelateerde artikelen