Beurs9 mrt '13 15:50Aangepast op 9 mrt '13 21:10

Snel meer banen in VS

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse economie genereert sneller banen dan verwacht. Dat is volgens meldingen zaterdag van Amerikaanse media een teken dat de bezuinigingen bij de overheid, die door een politieke impasse bij wet worden afgedwongen, minder dramatische gevolgen hebben dan werd gevreesd.

In februari vonden 236.000 mensen een nieuwe baan, veel meer dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Velen van hen zijn in de bouw aan het werk gegaan, wat positief nieuws betekent over het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt. De werkloosheid is nu gedaald tot 7,7, procent, het laagste niveau sinds eind 2008.

Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk stelt dat de slechte gevolgen voor de economie van de 'botte bijl-bezuinigingen', die op 1 maart verplicht ingingen, volgens Obama en de Democraten direct merkbaar zouden zijn. "Maar dat is niet zo", zegt Van Wagtendonk. "De impact op de brede economie wordt pas over weken of maanden zichtbaar en Obama blijft waarschuwen dat die bezuigingen zoals ze nu zijn geschreven zeker 750.000 banen gaan kosten in 2013."

"Maar dat er bezuinigd moet worden, en dat het bedrag van 85 miljard dollar wat nu verplicht is ingegaan voor beide partijen in orde is, dat lijkt nu wel te worden ingebakken in het politieke debat", zegt Van Wagtendonk.

Ander proces
Volgens Van Wagtendonk wordt nog wel gestreden over het vervangen van de botte bijl door een ander proces.
"Daarbij moeten de departementen inleveren en de regering zelf specifiek bezuigingsdoelen kunnen bepalen, zodat de economische impact en de impact op het functioneren van de overheid beter beheersbaar wordt dan zoals het sinds 1 maart gebeurt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen